Πώς να γίνεις Α’ Βοηθός Εικονολήπτη

06.05.2024

6 min read
mkalogeropoulo…

Ο χώρος του σινεμά και της τηλεόρασης είναι ομαδικός και απαιτεί άριστη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα μέλη ενός project! Γι’ αυτό, αν ετοιμάζεσαι να κάνεις τα πρώτα σου βήματα ως καμεραμάν, ξέρεις ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις ως βοηθός δίπλα στους πιο έμπειρους οπερατέρ. Και επειδή θέλουμε να κάνεις μια επιτυχημένη αρχή, στο PeopleOnSet ετοιμάσαμε για σένα έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να γίνεις ένας σωστός Α’ Βοηθός Εικονολήπτη!

Α’ Βοηθός Εικονολήπτη ετοιμάζει τον φακό της κάμερας με τον οπερατέρ στο βάθος

Περιεχόμενα

 

 

Εισαγωγή

Σε μία κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή, ένας καμεραμάν δεν είναι αρκετός για να γίνουν σωστά όλες οι εργασίες που απαιτούνται στο πλατό. Χρειάζεται έναν ακόμη επαγγελματία που να λειτουργεί ως το δεξί του χέρι, να τον εμπιστεύεται δηλαδή απόλυτα και να του αναθέτει μία σειρά από πολύ σημαντικές αρμοδιότητες. Αυτό το πρόσωπο ονομάζεται Α’ Βοηθός Εικονολήπτη και ο ρόλος του κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζεις!

Αν, λοιπόν, ξεκινάς τώρα την πορεία σου, έφτασε η ώρα να μάθεις τα πάντα γύρω από τη θέση αυτή! Ανακάλυψε πώς μπορείς και εσύ να μετατραπείς σε έναν Α’ Βοηθό Οπερατέρ και να χτίσεις από τώρα γερά θεμέλια για την επαγγελματική σου εξέλιξη!

 

Κάνε εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

Τι είναι ο Α’ Βοηθός Εικονολήπτη;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο Α’ Βοηθός Εικονολήπτη έχει έναν από τους πιο κρίσιμους ρόλους σε μία παραγωγή. Ο επίσημος τίτλος του είναι Α΄ Βοηθός Χειριστή Κινηματογραφικής - Τηλεοπτικής Μηχανής Λήψης, ενώ πολύ συχνά χρησιμοποιείται και ο αγγλικός όρος Focus Puller για να περιγράψει τον συγκεκριμένο επαγγελματία.

Ουσιαστικά, αποτελεί τον contact person ή μεταφορικά το “σημείο επαφής” ανάμεσα στα μέλη του συνεργείου και όποιον διαχειρίζεται την κάμερα κατά τη διάρκεια του γυρίσματος. Ως έμπιστος συνεργάτης του καμεραμάν, αναφέρεται κατευθείαν στον ίδιο ή ακόμα και στον Διευθυντή Φωτογραφίας και παραμένει στο πλευρό του καθόλη τη διάρκεια του project.

 

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός Α’ Βοηθού Εικονολήπτη;

Α’ Βοηθός Εικονολήπτη και καμεραμάν στέκονται πίσω από την κάμερα την ώρα του γυρίσματος

Copyright attribution: Photo by Kyle Loftus on Pexels

 

Παρόλο που η θέση του θεωρείται mid-level και όχι υψηλόβαθμη όπως του καμεραμάν, ο Α’ Βοηθός Εικονολήπτη έχει μεγάλη συμμετοχή και ευθύνη για τη δημιουργία του τέλειου πλάνου.

Στις αρμοδιότητές του, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Οργάνωση και συντήρηση εξοπλισμού: Στη φάση του pre-production, ο Α’ Βοηθός Καμεραμάν συνεργάζεται με τον Διευθυντή Φωτογραφίας για να συγκεντρώσει όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται, προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα του Σκηνοθέτη.
  • Ορθή εστίαση της κάθε λήψης: Αυτό σημαίνει πως ο Α’ Βοηθός Οπερατέρ αναλαμβάνει τη ρύθμιση του φακού της κάμερας σύμφωνα με τις οδηγίες του Διευθυντή Φωτογραφίας, έτσι ώστε οι πρωταγωνιστές να είναι in focus σε όλη τη διάρκεια μιας σκηνής, ανεξάρτητα αν παραμένουν στατικοί ή αν κινούνται.
  • Επιλογή των κατάλληλων οπτικών μέσων: Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, και έπειτα από επικοινωνία με τον Διευθυντή Φωτογραφίας, ο Α’ Βοηθός Οπερατέρ ενημερώνεται για το είδος κάθε λήψης, τη γωνία της, τα frame rates και τα επιθυμητά φίλτρα, ώστε να ρυθμίσει την κάμερα και να επιλέξει τα εργαλεία που καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Προετοιμασία και στήσιμο εξοπλισμού: Από τη στιγμή που ξεκινά μία παραγωγή μέχρι την ολοκλήρωσή της, ο Α’ Βοηθός Καμεραμάν μεταφέρει, στήνει και μαζεύει τις κάμερες, σε συνεργασία με τον Key Grip και - αν υπάρχει - τον Β’ Βοηθό Καμεραμάν.
  • Διαχείριση συνεργείου: Πέρα από τις καθαρά τεχνικές αρμοδιότητες, ο Α’ Βοηθός Εικονολήπτη αναλαμβάνει και την οργάνωση των μελών του συνεργείου, έτσι ώστε η διαδικασία των γυρισμάτων να προχωρά όσο πιο ομαλά γίνεται.

 

Β’ Βοηθός Εικονολήπτη: ο απαραίτητος συνεργάτης του Α’ Βοηθού

Μπορεί να σου φάνηκε παράξενο, αλλά προηγουμένως αναφερθήκαμε στον ρόλο του Β’ Βοηθού Εικονολήπτη - και πίστεψέ μας, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος!

Κάτω, λοιπόν, από τον Α’ Βοηθό Οπερατέρ εργάζεται και ένας ακόμα επαγγελματίας, ο Β’ Βοηθός, ο οποίος με τη σειρά του έχει τις δικές του αρμοδιότητες. Αρχικά, είναι υπεύθυνος για την τροφοδοσία της κάμερας με το υλικό οπτικής αποτύπωσης (φιλμ ή ψηφιακός δίσκος), φροντίζει για τη σωστή συντήρηση της κάμερας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, και χειρίζεται την περίφημη κλακέτα πριν από κάθε λήψη.

Ωστόσο, η σημασία της άριστης συνεργασίας ανάμεσα σε Α’ και Β’ Βοηθό φαίνεται από μία συγκεκριμένη εργασία που πραγματοποιούν μαζί. Όσο οι ηθοποιοί κάνουν πρόβα, ο Β’ Βοηθός Οπερατέρ σημειώνει τις θέσεις τους στο πλάνο τοποθετώντας μικρά κομμάτια ταινίας στα σημεία του δαπέδου όπου στέκονται. Αυτά τα σημάδια χρησιμοποιούνται από τον Διευθυντή Φωτογραφίας για να φωτίσει σωστά τη σκηνή, αλλά και από τον Α’ Βοηθό Οπερατέρ για να εστιάσει σωστά με τον φακό. Επιπλέον, ο Α’ Βοηθός θα μετρήσει τις αποστάσεις ανάμεσα στα σημάδια, θα κρατήσει σχετικές σημειώσεις και θα τις χρησιμοποιήσει κατά τα γυρίσματα, προκειμένου να διατηρεί την τέλεια εστίαση σε όλη τη λήψη.

Από τα παραπάνω σίγουρα καταλαβαίνεις πόσο αρμονικά πρέπει να δουλεύουν ο Α’ και ο Β’ Βοηθός Εικονολήπτη, αφού, αν κάτι πάει στραβά, το γύρισμα πρέπει να ξεκινήσει κυριολεκτικά από το μηδέν!

 

Κάνε εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

Τι χρειάζεται για να γίνω Α’ Βοηθός Εικονολήπτη;

Α’ Βοηθός Εικονολήπτη ρυθμίζει την κάμερα ενώ την κρατά ο οπερατέρ

Copyright attribution: Photo by Freepik

 

Αν δεν έχεις ήδη κάποια εκπαίδευση γύρω από τον τομέα της Εικονοληψίας, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να αποκτήσεις την κατάλληλη τεχνική κατάρτιση. Για τον λόγο αυτό, θα χρειαστεί να εγγραφείς σε ένα σχετικό πρόγραμμα σπουδών, ώστε να συνδυάσεις το έμφυτο ταλέντο σου με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες του επαγγέλματος.

Μετά τις σπουδές, οι περισσότεροι Α’ Βοηθοί Καμεραμάν συνήθως ξεκινούν ως Βοηθοί Παραγωγής γενικών καθηκόντων πριν εξειδικευτούν σε κάποιον ρόλο που σχετίζεται περισσότερο με την εικονοληψία. Στο εξωτερικό, εφαρμόζεται πολύ συχνά η πρακτική του shadowing, κατά την οποία ένας πρακτικάριος ή βοηθός παραγωγής με μηδενική εμπειρία παρακολουθεί την εργασιακή καθημερινότητα των Β’ και Α’ Βοηθών. Έτσι, μαθαίνει τι περιλαμβάνουν οι αρμοδιότητές τους και εξοικειώνεται με τους ρόλους τους, πριν ο ίδιος αναλάβει μία πιο υπεύθυνη θέση.

Από εκεί και πέρα, ένας Α’ Βοηθός Οπερατέρ χρειάζεται να συνδυάζει hard και soft skills, προκειμένου να διαχειρίζεται τόσο την τεχνική πλευρά της δουλειάς του, όσο και τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη της παραγωγής.

 

Hard Skills

Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της εργασίας του είναι η γνώση γύρω από το στήσιμο και τον χειρισμό της κάμερας. Ένας επαγγελματίας Α’ Βοηθός πρέπει να κατανοεί πλήρως πώς δουλεύει μία κάμερα, να γνωρίζει απ’ έξω τις ρυθμίσεις της και να γνωρίζει πώς θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ό,τι πρόβλημα προκύψει στη λειτουργία της. Προκειμένου, λοιπόν, να είναι απολύτως προετοιμασμένοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πολλοί Α’ Βοηθοί περνούν τον χρόνο τους παρακολουθώντας εκπαιδευτικά workshops, tutorials και σεμινάρια, ώστε να ενημερώνονται πρώτοι για όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

 

Soft Skills

Όσον αφορά την προσωπικότητά του, ένας Α’ Βοηθός Καμεραμάν χρειάζεται να διαθέτει υπομονή, να δίνει προσοχή στις λεπτομέρειες και να έχει τις “κεραίες” του ανοιχτές για να γνωρίζει πάντοτε τι συμβαίνει γύρω του. Πρέπει επίσης να χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και υπευθυνότητα, αφού από τα χέρια του περνά ακριβός και ευαίσθητος κινηματογραφικός εξοπλισμός. 

Έπειτα, σημαντικό είναι να χαρακτηρίζεται από οργανωτικές δεξιότητες, προκειμένου τα γυρίσματα να γίνονται σωστά και στην ώρα τους και να μην χάνει χρήματα η παραγωγή. Τέλος, καλό είναι να αναπτύσσει συνεχώς τις επικοινωνιακές και ηγετικές του ικανότητες, αφού από αυτόν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο ο Β’ Βοηθός Εικονολήπτη, όσο και οι υπόλοιποι συνεργάτες του στην παραγωγή.


Τώρα που ξέρεις πώς να γίνεις ο ιδανικός Α’ Βοηθός για κάθε εικονολήπτη, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις τις πρώτες εργασιακές σου ευκαιρίες μέσα από την πλατφόρμα του PeopleOnSet! Κάνε σήμερα την εγγραφή σου, δημιούργησε το προσωπικό σου προφίλ και έλα σε επαφή με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής! Και φυσικά, αν διαθέτεις ήδη εμπειρία και θέλεις να εξελιχθείς σε επαγγελματία καμεραμάν, διάβασε το σχετικό blog post του PeopleOnSet Magazine και μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
 

Looking for a role in your area?

READY TO JOIN?

Become a member today and gain full access to all the powerful tools People on Set has to help bring your career to the next level.