Marketing και Διανομή: πώς να προωθήσεις μία κινηματογραφική ταινία
24.11.2023
Έχεις στα χέρια σου μία ταινία που ξέρεις ήδη πως θα γίνει επιτυχία και θέλεις να τη μοιραστείς με το κοινό; Ψάχνεις τους κατάλληλους τρόπους και τα σωστά κανάλια για να προωθήσεις το project σου; Θέλεις να μάθεις τα πάντα γύρω από τις τεχνικές του μάρκετινγκ και της διανομής ταινιών; Τότε είσαι στο σωστό μέρος! Διάβασε το νέο άρθρο του PeopleOnSet και ανακάλυψε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Περιεχόμενα
- Μάρκετινγκ vs Διανομή: Ομοιότητες και διαφορές
- 4 βήματα για να προωθήσεις σωστά την κινηματογραφική ταινία σου
Εισαγωγή
Στο ταξίδι της κινηματογραφικής παραγωγής, υπάρχουν πολλοί αξιοσημείωτοι σταθμοί - η συγγραφή του σεναρίου, η διαμόρφωση των πλάνων και της σκηνοθεσίας, η υποκριτική των ηθοποιών, το μοντάζ, η προσθήκη ειδικών εφέ και η σύνθεση της μουσικής. Κάθε στάδιο χρειάζεται χρόνο, αφοσίωση και προσοχή, ώστε να αποτυπωθεί τέλεια στην οθόνη το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμεί τόσο ο σκηνοθέτης, όσο και όλα τα μέλη της δημιουργικής ομάδας.
Όμως, η ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής διάστασης μίας ταινίας δεν συνεπάγεται και το τέλος της, αφού με κάποιον τρόπο πρέπει να γίνει γνωστή και στο ευρύ κοινό. Και εκεί ακριβώς είναι που αρχίζει μία νέα διαδρομή, με οδηγό τις τεχνικές του μάρκετινγκ και της διανομής.
Ως παραγωγός, ο ρόλος σου είναι καθοριστικός για την θετική έκβαση των δύο παραπάνω διαδικασιών. Γι΄αυτό και εμείς στο PeopleOnSet σου προσφέρουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό που θα σε βοηθήσει να κάνεις την ταινία σου να ξεχωρίσει. Μέσα από χρήσιμες συμβουλές, θα εξερευνήσουμε πώς ο καθορισμός στόχων, η δημιουργία στρατηγικής μάρκετινγκ, η συμμετοχή σε φεστιβάλ και οι επιλογές διανομής συνθέτουν το παζλ μιας επιτυχημένης κινηματογραφικής πορείας. Πάμε, λοιπόν, να τα ανακαλύψουμε όλα μαζί!
Κάνε δωρεάν εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!
Μάρκετινγκ vs Διανομή: Ομοιότητες και διαφορές
Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι το μάρκετινγκ, τι είναι η διανομή και ποιες είναι οι κυριότερες ομοιότητες και διαφορές που εμφανίζουν μεταξύ τους.
Αφενός, ως μάρκετινγκ ορίζουμε ένα δυναμικό σύνολο διαδικασιών που στοχεύουν στην προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Οι τεχνικές αυτές αποβλέπουν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του brand, στην ικανοποίηση των πελατειακών αναγκών και - εν τέλει - στην επίτευξη περισσότερων πωλήσεων.
Αφετέρου, ως διανομή ορίζουμε την αποτελεσματική διαχείριση και κατανομή των προϊόντων ή υπηρεσιών, ώστε να γίνονται διαθέσιμα εύκολα στους καταναλωτές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την επιλογή και χρήση καναλιών διανομής, αποθηκευτικών χώρων, καθώς και τρόπων μεταφοράς και τελικής παρουσίασης των προϊόντων στην αγορά.
Η ομοιότητά τους έγκειται στην ιδιαίτερη βαρύτητα που παίζουν κατά την προώθηση ενός προϊόντος. Ωστόσο, διαφέρουν στο τελικό τους αποτέλεσμα, με το μάρκετινγκ να επικεντρώνεται στη δημιουργία επιθυμητής αξίας, ενώ η διανομή στον τρόπο προσέγγισης των καταναλωτών. Αν θέλεις, λοιπόν, να σχεδιάσεις μία πλήρη στρατηγική προώθησης της ταινίας σου, θα πρέπει να συνδυάσεις αρμονικά και τα δύο αυτά στοιχεία.
4 βήματα για να προωθήσεις σωστά την κινηματογραφική ταινία σου
Copyright attribution: Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels
Τώρα που ξέρεις τι είναι το μάρκετινγκ και η διανομή και κατανοείς τη σημασία τους για την προβολή της ταινίας σου, ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τα 4 στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από τον σχεδιασμό του προωθητικού πλάνου σου.
1. Καθόρισε τους στόχους και το κοινό σου
Πρώτη προτεραιότητα στη λίστα σου είναι ο καθορισμός των στόχων που θέλεις να πετύχεις μέσα από την προώθηση της ταινίας σου, αλλά και η ανάλυση του κοινού στο οποίο επιθυμείς να απευθυνθείς. Ο προσδιορισμών ξεκάθαρων στόχων θα σου παρέχει μία “πυξίδα” για την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών, τις οποίες θα μπορείς να αξιολογήσεις συγκρίνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα με πραγματικές μετρήσιμες επιδόσεις.
Εφόσον γνωρίζεις καλά την ταινία, σίγουρα έχεις μία σαφή εικόνα σχετικά με την αγορά που της ταιριάζει και το κοινό που θα την απολαύσει. Με βάση τα δεδομένα αυτά, μπορείς να δημιουργήσεις τις λεγόμενες buyer personas, δηλαδή αγοραστικά πρότυπα των ιδανικών θεατών που διαθέτουν συγκεντρωμένες πληροφορίες σχετικά με:
- δημογραφικά χαρακτηριστικά
- αγοραστικές συνήθειες
- προβληματισμούς
- ενδιαφέροντα και προτιμήσεις
Οι buyer personas θα σε βοηθήσουν να ομαδοποιήσεις τα κοινά στα οποία στοχεύεις και να τα κατανοήσεις, έτσι ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσεις επικοινωνιακά μηνύματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.
2. Δημιούργησε μία στρατηγική μάρκετινγκ
Δεύτερο βήμα της διαδικασίας αποτελεί η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ. Το πλάνο σου χρειάζεται να είναι ολιστικό, ώστε να συνδυάζει κλασικές πρακτικές με μια πιο σύγχρονη ματιά, μέσα από την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας.
Θεμέλιο λίθο μίας μάρκετινγκ στρατηγικής συνιστά η ανάλυση της αγοράς, του ανταγωνισμού και του κοινού. Για τα πρώτα δύο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις αναλύσεις SWOT και PESTLE, προκειμένου να εξετάσεις προσεκτικά τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της ταινίας σου, αλλά και τις συνθήκες που δημιουργούνται από τυχόν ανταγωνιστικά προϊόντα, τις εξελίξεις στον χώρο και τις γενικότερες εξωτερικές επιδράσεις. Το τελευταίο στάδιο - δηλαδή την ανάλυση του κοινού - θα σου είναι αρκετά εύκολο αν έχεις φτιάξει ήδη τις buyer personas που αναφέραμε προηγουμένως.
Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τους βασικούς στόχους σου, θα πρέπει να επικεντρωθείς στην επιλογή των κατάλληλων καναλιών προώθησης. Πέρα από τα παραδοσιακά μέσα (τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση), σύμμαχός σου είναι πλέον και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού επιτρέπουν τη σύνδεση με το κοινό και τη δημιουργία ενθουσιώδους buzz γύρω από την ταινία. Εκεί μπορείς να διανέμεις περιεχόμενο όπως trailers, sneak peeks, backstage υλικό και πολλά περισσότερα, έτσι ώστε να επικοινωνήσεις άμεσα με τους fans και να ανεβάσεις ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες τους!
Κάνε δωρεάν εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!
3. Λάβε μέρος σε φεστιβάλ και networking events
Copyright attribution: Photo by drobotdean on Freepik
Η συμμετοχή σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μπορει να συμβάλλει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της ταινίας σου. Οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν πόλο έλξης για τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για τους απανταχού σινεφίλ, και σου προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσεις τη δουλειά σου σε ένα κοινό που διψά για ποιοτικά projects.
Υπάρχουν εκατοντάδες φεστιβάλ στα οποία μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή, και μάλιστα ορισμένα από αυτά εστιάζουν σε συγκεκριμένη θεματολογία, όπως το περιβάλλον ή ζητήματα φύλου. Σε όποιο κι αν αποφασίσεις να συμμετάσχεις, χρειάζεται να δώσεις μεγάλη βάση στη σωστή και έγκαιρη υποβολή της αίτησής σου και στην τήρηση των κανόνων που ορίζει η εκάστοτε διοργάνωση.
Πέρα από τα φεστιβάλ, το networking συνιστά ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο προώθησης που θα πρέπει να εντάξεις στο πλάνο σου. Μέσα από γνωριμίες, συναντήσεις και επαφές με άλλους εργαζόμενους στον χώρο της τέχνης, έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις για το νέο σου project και να ζητήσεις την υποστήριξη ανθρώπων που εμπιστεύεσαι. Η δικτύωση δίνει σε δημιουργούς σαν κι εσένα τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες, να ξεκινήσουν νέες συνεργασίες και να διαμορφώσουν μια ισχυρή παρουσία σε αυτό τον τόσο ανταγωνιστικό κλάδο.
4. Επίλεξε τα κατάλληλα δίκτυα διανομής και κυκλοφορίας
Έχοντας ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, έφτασε η στιγμή να ορίσεις πώς και πού θα κυκλοφορήσει η κινηματογραφική σου ταινία. Οι δύο πιο συνηθισμένες επιλογές είναι οι εξής:
- Προβολή σε κινηματογράφους: Η παρακολούθηση ταινίας σε κινηματογραφική αίθουσα αποτελεί κάτι παραπάνω από απλή θέαση - είναι κυριολεκτικά μία μορφή εξόδου που περιλαμβάνει την επίσκεψη στον κινηματογράφο, την κατανάλωση σνακ, την εμπειρία της προβολής σε οθόνες υψηλής ανάλυσης και το μοίρασμα στιγμών με φίλους ή οικογένεια. Ορισμένα σινεμά προωθούν πιο εμπορικές ταινίες, ενώ άλλα πιο εναλλακτικές και ανεξάρτητες - επομένως σίγουρα θα βρεις και εσύ έναν κατάλληλο χώρο για τη δική σου ταινία.
- Προβολή μέσω υπηρεσιών streaming: Ειδικά μετά την πανδημία του COVID-19, οι πλατφόρμες streaming έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του κοινού, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές περιεχομένου οποιαδήποτε στιγμή. Μάλιστα, χάρη στους εξειδικευμένους αλγόριθμούς τους, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τα είδη ταινιών που προτιμά ο θεατής και τους προτείνουν σχετικό περιεχόμενο.
Ιδανικά, η ταινία σου θα πρέπει να είναι διαθέσιμη και στα δύο παραπάνω κανάλια. Ωστόσο, ανάλογα με τους στόχους σου, τα δεδομένα από την ανάλυση του κοινού και το διαθέσιμο budget, θα χρειαστεί να αξιολογήσεις τις επιλογές σου και να στραφείς εκεί που πιστεύεις ότι θα είναι πιο πιθανό να “συναντήσεις” τους ανθρώπους που θα ενδιαφερθούν για το project σου.
Πλέον γνωρίζεις ποια είναι τα απαραίτητα βήματα ενός πλάνου μάρκετινγκ και διανομής και είσαι έτοιμος ή έτοιμη να χαράξεις το δικό σου! Με αυτές τις γερές βάσεις, μπορείς να πειραματιστείς με τη δημιουργικότητά σου και να επεκτείνεις τη στρατηγική σου με όποιον τρόπο σε εξυπηρετεί. Κι αν θέλεις να βρεις ακόμα περισσότερα tips σχετικά με την επιτυχημένη προώθηση ταινιών, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς το magazine του PeopleOnSet!
READ PREVIOUS
Πώς να χρηματοδοτήσεις την ταινία σου: ένας πλήρης οδηγός για σκηνοθέτες
24.11.2023
RELATED
LATEST
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής
12.10.2024