Ο ρόλος του μουσικού στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση

06.11.2023

8 min read
mkalogeropoulo…

Μπορείς να φανταστείς τις πιο κλασικές παραστάσεις, ταινίες ή σειρές χωρίς τη χαρακτηριστική μουσική τους υπόκρουση; Εμείς πάντως όχι! Γι’ αυτό υπάρχουν επαγγελματίες που “ντύνουν” κάθε εικόνα με μοναδικές μελωδίες και συνθέτουν κυριολεκτικά μία ανεπανάληπτη οπτικοακουστική εμπειρία! Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τους μουσικούς πίσω από τον ήχο και να ανακαλύψουμε την ξεχωριστή θέση που κατέχουν σε κάθε παραγωγή.

Άνδρας μουσικός συνθέτει μελωδίες παίζοντας κιθάρα σε studio με πλήκτρα και υπολογιστή

Περιεχόμενα

 

Εισαγωγή

  1. Οι αρμοδιότητες ενός μουσικού στο θέατρο
  2. Οι αρμοδιότητες ενός μουσικού στον κινηματογράφο
  3. Οι αρμοδιότητες ενός μουσικού στην τηλεόραση
  4. Πώς να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως μουσικός στον χώρο του θεάματος

 

Εισαγωγή

Η μουσική έχει τη δύναμη να μαγεύει τον ακροατή, να τον συγκινεί και να τον ταξιδεύει νοερά σε κόσμους γεμάτους χρώμα και φαντασία. Αυτήν ακριβώς τη δύναμη κατανόησε από τις απαρχές της η βιομηχανία του θεάματος, και την αξιοποιεί από τότε για να ξυπνήσει τα πιο έντονα συναισθήματα του κοινού. Αν μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, η μουσική είναι αυτή που την απογειώνει, δημιουργώντας κάθε φορά την κατάλληλη ατμόσφαιρα και προσθέτοντας τη δική της πινελιά στην αφηγηματική διαδικασία.

Γνωρίζοντας τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η μουσική σε ένα θεατρικό, κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό project, τα μέλη μίας παραγωγής δεν προχωρούν στην αυθαίρετη ή τυχαία επιλογή της. Αντιθέτως, συνεργάζονται με εξειδικευμένους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν ολόκληρη τη μουσική επιμέλεια ενός έργου, γράφουν το soundtrack και επιλέγουν τις κατάλληλες μελωδίες.

Σε αυτό το άρθρο του PeopleOnSet, θα μάθουμε μαζί ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός μουσικού που εργάζεται μπροστά ή πίσω από τη σκηνή και θα εξερευνήσουμε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει ο συναρπαστικός αυτός κλάδος στους ανερχόμενους καλλιτέχνες!

 

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

1. Οι αρμοδιότητες ενός μουσικού στο θέατρο

Σε μία θεατρική παράσταση, ο ρόλος του μουσικού αποδεικνύεται αρκετά διευρυμένος και ποικίλει ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Ίσως η σπουδαιότερη αρμοδιότητά του είναι η σύνθεση ενός original score, μίας ενορχηστρωμένης δηλαδή μελωδίας που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη συγκεκριμένη θεατρική παραγωγή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να του ζητηθεί να διασκευάσει κάποια ήδη υπάρχουσα μουσική, έτσι ώστε να τη φέρει στα μέτρα του project και να πλαισιώσει κατάλληλα τη σκηνική παρουσία των πρωταγωνιστών.

Παράλληλα, ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου του αφιερώνεται στον συγχρονισμό της μουσικής με την κινησιολογία των ηθοποιών, τους διαλόγους, τις αλλαγές σκηνών και τη γενικότερη οπτική αφήγηση του έργου. Για τον σκοπό αυτό, συνεργάζεται στενά με τον σκηνοθέτη, αλλά και με άλλους επαγγελματίες όπως χορογράφους, sound designers, φωτιστές και τεχνικούς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ρέει ομαλά, να συνάδει με τις συναισθηματικές εναλλαγές της παράστασης, και γενικότερα να είναι αψεγάδιαστο.

Σε αντίθεση με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το θέατρο προσφέρει στους μουσικούς τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την τέχνη τους ζωντανά μπροστά στους θεατές. Ορισμένοι καλλιτέχνες προχωρούν σε live εκτελέσεις επί σκηνής, ενώ σε μεγαλύτερα έργα όπως τα μιούζικαλ, η παράσταση πραγματοποιείται με τη συνοδεία ολόκληρης ορχήστρας. Αυτή η άμεση ακρόαση και επαφή με την τέχνη της μουσικής χαρίζει στο θέατρο μία ξεχωριστή γοητεία και μεταμορφώνει την παρακολούθηση της παράστασης σε μία αξέχαστη εμπειρία για τους θεατές.

 

2. Οι αρμοδιότητες ενός μουσικού στον κινηματογράφο

Παρτιτούρα, ακουστικά και laptop επάνω σε τραπέζι

Copyright attribution: Photo by rawpixel.com on Freepik

 

Η κινηματογραφική μουσική είναι συνώνυμο του film composition, της τέχνης δηλαδή που εξειδικεύεται στη σύνθεση μελωδιών για τη μεγάλη οθόνη. Εδώ δεν μιλάμε απλώς για την ηχητική επένδυση της εικόνας - στόχος είναι η δημιουργία καθηλωτικών soundtracks που θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου και θα διατηρήσουν την αναγνωρισιμότητά τους πέρα από το αυστηρό πλαίσιο του σινεμά. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα: από το χαρακτηριστικό άνοιγμα των ταινιών “Star Wars” και “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος”, μέχρι το σασπένς που προκαλεί το build-up της μουσικής στα “Σαγόνια του Καρχαρία” και την υποβλητική μελωδία του “Νονού”.

Για να “χτίσει” το μουσικό του οικοδόμημα, ένας κινηματογραφικός συνθέτης λαμβάνει υπόψη του τον ρυθμό, την υπόθεση και την ατμόσφαιρα του έργου, ενώ μελετά προσεκτικά τους χαρακτήρες, την ιστορία τους και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους κατά την εξέλιξη της ταινίας. Φροντίζει να προσδώσει το απαραίτητο ηχόχρωμα σε κάθε σκηνή, είτε είναι χαρούμενη και ρομαντική, είτε είναι δραματική, συναρπαστική ή ακόμα και τρομακτική!

Έπειτα, με τόσα διαφορετικά είδη κινηματογραφικών ταινιών, η πηγή έμπνευσης του συνθέτη βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Μπορεί να πειραματιστεί με ήχους jazz, ηλεκτρονικούς, ροκ και κλασικής μουσικής, ενώ, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, του δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τόσο φυσικά όργανα, όσο και λογισμικό μουσικής τεχνολογίας για να οδηγήσει τις δημιουργίες του ακριβώς εκεί που επιθυμεί.

 

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

3. Οι αρμοδιότητες ενός μουσικού στην τηλεόραση

Από τον δημοφιλέστατο χώρο της τηλεόρασης και του streaming δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η μουσική - συνεπώς και στη μικρή οθόνη, οι καλλιτέχνες προσφέρουν τις γνώσεις και το ταλέντο τους για τη μελωδική πλαισίωση των αγαπημένων μας σειρών. Όπως και στον κινηματογράφο, έτσι κι εδώ ο υπεύθυνος μουσικός μελετά την πλοκή, τους ήρωες και τη δυναμική κάθε σκηνής. Η διαφορά έγκειται στη διάρκεια του project, αφού συνήθως οι εργασίες του εκτείνονται με στόχο την κάλυψη πολλών επεισοδίων. Επομένως, όχι μόνο πρέπει να συνθέσει την κατάλληλη μουσική, αλλά πρέπει αυτή να διατηρεί μια συνέχεια και μια συνέπεια καθόλη τη διάρκεια της τηλεοπτικής σεζόν.

Άλλη μία ιδιαιτερότητα της σύνθεσης για την τηλεόραση έγκειται και στη διάρκεια της ίδιας της μουσικής. Σε αντίθεση με το σινεμά, οι τηλεοπτικές μελωδίες είναι πιο σύντομες και ευέλικτες, ακούγονται σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε σκηνής, και σχεδιάζονται έτσι ώστε να υποστηρίξουν κυρίως τον διάλογο. Σπανίως λειτουργούν ως αυτόνομο soundtrack, αφού δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή του θεατή από την εξέλιξη της υπόθεσης.

Έπειτα, όταν ένας επαγγελματίας αναλαμβάνει να “ντύσει” ηχητικά μία τηλεοπτική σειρά, συνήθως καλείται να δημιουργήσει δύο διαφορετικού τύπου μουσικές: το τραγούδι των τίτλων αρχής και τη μουσική που ακούγεται στο παρασκήνιο. Το πρώτο οφείλει να είναι μοναδικό και να φέρνει άμεσα στο μυαλό του κοινού εικόνες από την ίδια τη σειρά. Η δεύτερη είναι πιο ουδέτερη, και σκοπός της είναι να υποστηρίζει το όραμα του σκηνοθέτη, να εγείρει συναισθήματα και να βοηθά στην ομαλότερη αφήγηση της ιστορίας.

 

4. Πώς να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως μουσικός στον χώρο του θεάματος

Γυναίκα μουσικός συνθέτει τραγούδια παίζοντας αρμόνιο και φορώντας ακουστικά

Copyright attribution: Photo by Freepik

 

Πιστεύεις ότι τα τραγούδια σου μπορούν να γίνουν το τέλειο soundtrack για την αγαπημένη σου σειρά; Ονειρεύεσαι να ακούσεις τις δημιουργίες σου στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές; Γράφεις ήδη μελωδίες και ανυπομονείς να συνεργαστείς με τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής στον χώρο του θεάτρου; Τότε είσαι έτοιμος ή έτοιμη να κάνεις τα πρώτα σου βήματα ως επαγγελματίας μουσικός!

Η αφετηρία σου βρίσκεται στις πανεπιστημιακές σχολές Μουσικών Σπουδών, όπου μπορείς να ειδικευτείς στη σύνθεση, αλλά και στο μουσικό όργανο της επιλογής σου, εφόσον σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις ζωντανά σε παραστάσεις. Επίσης, ορισμένες σχολές Θεάτρου και Κινηματογράφου προσφέρουν μαθήματα μουσικής και ήχου, με μεγαλύτερη όμως εξειδίκευση στην τεχνική κατάρτιση. Σε κάθε περίπτωση, αφού ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, μπορείς να εντρυφήσεις ακόμα περισσότερο στη θεατρική, κινηματογραφική ή τηλεοπτική μουσική παρακολουθώντας ένα σχετικό μεταπτυχιακό.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα ψηφιακό portfolio με τις καλύτερες συνθέσεις σου και να το μοιραστείς με ανθρώπους του χώρου. Είτε πρόκειται για συναδέλφους μουσικούς, είτε για άλλους επαγγελματίες καλλιτέχνες, κάθε ακροατής μπορεί να σου δώσει το feedback που χρειάζεσαι για να βελτιωθείς και πιθανώς να σου ανοίξει την πόρτα σε μία νέα επαγγελματική ευκαιρία!

Τέλος, θα χρειαστεί να δίνεις το παρών σε networking events και να παρακολουθείς τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το αντικείμενό σου. Πέρα από τη φυσική σου παρουσία, μεγάλη ώθηση στην καριέρα σου θα σου προσφέρει και το διαδικτυακό networking μέσα από πλατφόρμες όπως το PeopleOnSet, μία δωρεάν online κοινότητα τέχνης που δίνει την ευκαιρία σε επαγγελματίες δημιουργούς να προβάλλουν τη δουλειά τους προς τα έξω, να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο συνεργατών και να αναζητήσουν εύκολα νέες θέσεις εργασίας. Με την εγγραφή σου, μπορείς να “χτίσεις” το προφίλ σου, να ανεβάσεις φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά κλιπ και το βιογραφικό σου, και να επικοινωνήσεις απευθείας με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής. Γίνε τώρα μέλος του PeopleOnSet εντελώς δωρεάν και ετοιμάσου να αναδείξεις το ταλέντο σου!

Τώρα που έφτασες στο τέλος του άρθρου, έχεις στα χέρια σου όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να αποφασίσεις ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις ως μουσικός στον χώρο του θεάματος. Είτε σε κέρδισε το θέατρο, είτε το σινεμά ή η τηλεόραση, ένα είναι το σημείο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσεις: Κάνε την εγγραφή σου στο PeopleOnSet και ανακάλυψε όλες τις επαγγελματικές ευκαιρίες που σε περιμένουν!

Looking for a role in your area?

READY TO JOIN?

Become a member today and gain full access to all the powerful tools People on Set has to help bring your career to the next level.