Πώς να χρηματοδοτήσεις την ταινία σου: ένας πλήρης οδηγός για σκηνοθέτες

24.11.2023

7 min read
mkalogeropoulo…

Αναζητάς έναν έξυπνο και αποδοτικό τρόπο για να συγκεντρώσεις χρήματα για την ταινία σου; Έχεις ταλέντο, φρέσκες ιδέες αλλά σου λείπει το budget για να ζωντανέψεις το καλλιτεχνικό σου όραμα; Το PeopleOnSet ετοίμασε για σένα έναν βήμα-προς-βήμα οδηγό, προκειμένου να βρεις την κατάλληλη πηγή χρηματοδότησης, να την αξιοποιήσεις σωστά και να μοιραστείς με το κοινό την επόμενη επιτυχία σου!

Γυαλιά οράσεως, νομίσματα, στιλό, κομπιουτεράκι και κάρτες με γραφήματα και πίνακες επάνω σε τραπέζι

Περιεχόμενα

 

Εισαγωγή

 

Εισαγωγή

Για κάθε κινηματογραφιστή, η δημιουργία μιας ταινίας συνιστά μια συναρπαστική περιπέτεια, γεμάτη δημιουργικότητα, έμπνευση και πάθος. Ίσως, όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση που συναντά στην πορεία του είναι η εύρεση τρόπων για να χρηματοδοτήσει το project του. Δεν αρκεί απλώς να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για να καλυφθούν τα βασικά έξοδα της παραγωγής - ιδανικά θέλει να έχει στα χέρια του ευέλικτες λύσεις και να χρησιμοποιήσει το budget με τέτοιο τρόπο, ώστε να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά του χωρίς να περιορίζεται από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους.

Σίγουρα αυτό το σενάριο σου ακούγεται ιδανικό, ακόμα και ουτοπικό - πάντα η χρηματοδότηση θα έχει συγκεκριμένα όρια και ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσεις σε καλλιτεχνικούς συμβιβασμούς ώστε να μην τα ξεπεράσεις. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, σημασία έχει να επιλέξεις να συνεργαστείς με ανθρώπους και φορείς που εμπιστεύονται τις δυνατότητές σου και μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις μπροστά.

Στον νέο οδηγό του PeopleOnSet, θα δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να ξέρεις σχετικά με τη διαδικασία χρηματοδότησης ταινιών! Συνέχισε να διαβάζεις και για να ανακαλύψεις τις διαθέσιμες πηγές πόρων, τους τρόπους να τις προσεγγίσεις αλλά και χρήσιμα funding tips για να μετατρέψεις την ταινία των ονείρων σου σε πραγματικότητα!

 

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

Όρισε τον προϋπολογισμό της παραγωγής

Ξύλινοι κύβοι σχηματίζουν τη λέξη budget

Copyright attribution: Photo by Freepik

 

Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επαφή με υποψήφιους επενδυτές για την ταινία σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να υπολογίσεις αναλυτικά τα κόστη που αντιστοιχούν σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από την φάση του pre-production, θα χρειαστεί να καταγράψεις τα έξοδα που θα καταβληθούν για τη συγγραφή του σεναρίου, την υλοποίηση του storyboard και φυσικά την αναζήτηση των κατάλληλων ταλέντων που θα εμφανιστούν μπροστά από την κάμερα.

Στο στάδιο της ίδιας της παραγωγής, είναι απαραίτητο να λάβεις υπόψη σου τις ανάγκες σε κινηματογραφικό εξοπλισμό, την αμοιβή των οπερατέρ, ηχοληπτών, φωτιστών και άλλων μελών του συνεργείου, αλλά και τα χρήματα που απαιτούνται για την εύρεση των σωστών τοποθεσιών για γυρίσματα από έναν location scout. Όλα παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της ταινίας και χρειάζεται να τα υπολογίσεις από την αρχή, έτσι ώστε οι επιλογές που θα κάνεις στη συνέχεια να συμβαδίζουν με το budget που θα οριστεί.

Έπειτα, φτάνοντας στο post-production, πρέπει να σκεφτείς πόσο θα κοστίσει η διαδικασία του μοντάζ και της προσθήκης ειδικών εφέ, η επιμέλεια του ήχου, η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής από έναν σχετικό επαγγελματία, αλλά και η κατάρτιση μίας στρατηγικής marketing και διανομής για την ταινία σου. Το τελευταίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να ολοκληρωθεί σωστά, αφού όσο αξιόλογο κι αν είναι το project σου από καλλιτεχνικής άποψης, δεν θα φτάσει ποτέ στο κοινό χωρίς τον σχεδιασμό μίας σειράς επιτυχημένων προωθητικών ενεργειών.

 

Αναζήτησε διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης

Χέρι που κρατά χαρτονομίσματα των εκατό ευρώ

Copyright attribution: Photo by Freepik

 

Τώρα που ο προϋπολογισμός σου είναι έτοιμος και ξέρεις πόσο θα κοστίσει κάθε στάδιο της παραγωγής, ήρθε η ώρα να εξετάσεις τις επιλογές σου και να βρεις τον τύπο χρηματοδότησης σου ταιριάζει περισσότερο. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι κυριότερες πηγές funding στις οποίες μπορείς να απευθυνθείς.

 

1. Κινηματογραφικά στούντιο

Συχνά, τα ίδια τα κινηματογραφικά studios είναι διατεθειμένα να προσφέρουν χρήματα σε δημιουργούς για την παραγωγή νέων ταινιών. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται από μεγάλα στούντιο και συμβαίνει κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, όπως π.χ. στο Hollywood. 

Για την επένδυση σε ένα project, το στούντιο μπορεί να αποφασίσει είτε τη δέσμευση ενός μεριδίου από το συνολικό του budget, είτε τη σύναψη συνεργασίας με μία τρίτη εταιρεία παραγωγής, προκειμένου να μοιραστεί τα κόστη αλλά και τις καλλιτεχνικές αρμοδιότητες. Έτσι, το studio διαφοροποιεί το portfolio των κινηματογραφικών παραγωγών του, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί προς όφελός του τις γνώσεις των ειδικών από άλλες εταιρείες του χώρου.

 

2. Ανεξάρτητοι επενδυτές

Εκτός από τα στούντιο, υπάρχουν και μεμονωμένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν ανερχόμενα κινηματογραφικά projects. Μπορεί να πρόκειται για ένα άτομο ή για ένα group επενδυτών που βρίσκουν μία ταινία ελκυστική και αναγνωρίζουν τις αυξημένες πιθανότητές της να καθιερωθεί ως εμπορική επιτυχία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ανεξάρτητος επενδυτής μπορεί να ζητήσει μερίδιο από τα κέρδη της ταινίας, γεγονός που ουσιαστικά τον καθιστά “μέτοχο” στην παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον το εγχείρημα πετύχει, ο επενδυτής θα λάβει ένα ποσοστό κέρδους, ανάλογο με εκείνο της επένδυσής του.

 

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

3. Επιχορηγήσεις

Οι επιχορηγήσεις συνιστούν μία πολύ καλή πηγή χρηματοδότησης, ιδίως όταν πρόκειται για τη δημιουργία ταινιών από πρωτοεμφανιζόμενους ή ανεξάρτητους σκηνοθέτες. Καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε κινηματογραφιστής μπορεί να απευθυνθεί στους τοπικούς φορείς της χώρας του ή να υποβάλει αίτηση για τη συμμετοχή του στα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πιο αναλυτικά, αν εργάζεσαι στην Ελλάδα, στις διαθέσιμες επιλογές σου ανήκουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ αν έχεις ως έδρα σου την Κύπρο, μπορείς να ζητήσεις πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ή την Επιτροπή Οπτικοακουστικής Κύπρου (Cyprus Film Commission). 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στους φορείς που ειδικεύονται στην επιχορήγηση κινηματογραφικών παραγωγών περιλαμβάνεται το πρόγραμμα Creative Europe - MEDIA, το ταμείο Eurimages, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) και το πρόγραμμα Horizon Europe, υπό την προϋπόθεση ότι η θεματολογία του έργου σου σχετίζεται με περιβαλλοντικά ή κοινωνικά ζητήματα.

 

4. Crowdfunding

Οι πλατφόρμες crowdfunding αποτελούν έναν εναλλακτικό και σύγχρονο τρόπο εξεύρεσης πόρων για τη δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών. Μέσα από το Kickstarter, το Indiegogo και άλλα παρόμοια websites, έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις από το κοινό να συμβάλει στην παραγωγή του project σου μέσα από μία μικρή ή μεγάλη οικονομική δωρεά. 

Κάθε πλατφόρμα έχει τους δικούς της κανόνες λειτουργίας, συνεπώς θα πρέπει να τους μελετήσεις προσεκτικά για να διαλέξεις αυτήν που πιστεύεις ότι θα σε φέρει πιο κοντά στην πραγματοποίηση των στόχων σου. Επίσης, είναι σημαντικό να κινητοποιήσεις τους πιθανούς υποστηρικτές σου μέσα από την παροχή ελκυστικών κινήτρων, όπως δωρεάν προσκλήσεις σε πρεμιέρες, merchandise ή ακόμα και μία backstage συνάντηση με τους πρωταγωνιστές της ταινίας!

Τέλος, μπορείς να συνδυάσεις την crowdfunding προσπάθειά σου με προωθητικές ενέργειες στα social media, προκειμένου να ενημερώσεις τους followers σου για το επικείμενο project σου και να τους καλέσεις να σε στηρίξουν ενεργά.

 

Παρουσίασε την ιδέα σου

Άνδρας κάνει παρουσίαση σε τρία άτομα

Copyright attribution: Photo by Freepik

 

Αφού καταλήξεις στην πηγή χρηματοδότησης της προτίμησής σου, θα πρέπει να αποφασίσεις πώς θα την προσεγγίσεις, αλλά και με ποιον τρόπο θα παρουσιάσεις την επίσημη πρότασή σου. Εάν πρόκειται για studio, θα χρειαστεί να έρθεις σε επαφή μαζί τους είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ αν πρόκειται για φορέα επιχορήγησης οπτικοακουστικών παραγωγών, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις τις εκάστοτε οδηγίες υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, όπως τους ανεξάρτητους επενδυτές, τους εκπροσώπους των studios και τους υπευθύνους των εταιρειών παραγωγής, η αξία του networking παραμένει ανεκτίμητη. Φρόντισε να δίνεις το παρών σε εκδηλώσεις του κλάδου, ενημερωτικές ημερίδες γύρω από ζητήματα χρηματοδότησης, αλλά και να διατηρείς ένα ενεργό ψηφιακό προφίλ σε online επαγγελματικά δίκτυα όπως το LinkedIn και το PeopleOnSet.

Το PeopleOnSet είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα τέχνης στην Ελλάδα που ήρθε για να συνδέσει δημιουργούς σαν και εσένα με άλλους καλλιτέχνες και κορυφαίες εταιρείες παραγωγής! Με την εγγραφή σου στην πλατφόρμα, μπορείς να “χτίσεις” το επαγγελματικό σου προφίλ, να ανεβάσεις δείγματα από προηγούμενα project σου και να έρθεις σε επαφή με πιθανούς μελλοντικούς συνεργάτες! Γίνε και εσύ μέλος του PeopleOnSet και μοιράσου το όραμά σου με καταξιωμένους creators!

Πέρα από το networking, όμως, θα χρειαστεί να ετοιμάσεις μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του project σου και να δουλέψεις αρκετά πάνω στο λεγόμενο pitch, την πρόταση δηλαδή με την οποία θα πείσεις τους υποψήφιους επενδυτές να σου προσφέρουν τα χρήματα που ζητάς. Με βάση το pitch, το ακροατήριό σου θα κρίνει την αξιοπιστία σου ως συνεργάτη, τον βαθμό πιθανής επιτυχίας του project και το κατά πόσο εσύ ο ίδιος πιστεύεις πραγματικά στο δημιούργημά σου.

Και τώρα, ώρα για δουλειά! Ξεκίνησε να εφαρμόζεις τις παραπάνω συμβουλές μία προς μία και ετοιμάσου να βρεις την πολυπόθητη πηγή χρηματοδότησης για την επόμενη ταινία σου! Εμείς σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και θα συνεχίσουμε να σου παρέχουμε χρήσιμα tips μέσα από το blog του PeopleOnSet!

Looking for a role in your area?

READY TO JOIN?

Become a member today and gain full access to all the powerful tools People on Set has to help bring your career to the next level.