Πώς να γίνεις ενδυματολόγος

03.10.2023

6 min read
mkalogeropoulo…

Μόλις φορέσουν τα υπέροχα κοστούμια τους, οι ηθοποιοί μεταμορφώνονται κυριολεκτικά στους ήρωες που υποδύονται και παρασέρνουν το κοινό σε ένα φανταστικό ταξίδι επί σκηνής ή επί της οθόνης. Ποιος, όμως, είναι ο επαγγελματίας που σχεδιάζει και επιλέγει τις μοναδικές εμφανίσεις των πρωταγωνιστών; Ώρα να γνωρίσεις τον κόσμο του ενδυματολόγου και να μάθεις τα πάντα για αυτόν τον αφανή ήρωα που εργάζεται με πάθος στα παρασκήνια!

Studio ενδυματολόγου σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις

Περιεχόμενα

Εισαγωγή

Σε κάθε θεατρική παράσταση, κινηματογραφική ταινία ή τηλεοπτική σειρά, η απόδοση της κατάλληλης ατμόσφαιρας εξαρτάται από τη σύνδεση πολλών διαφορετικών στοιχείων. Η σκηνοθεσία, η σκηνογραφία, η υποκριτική και το ίδιο το σενάριο παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στη δημιουργία ενός αρμονικού συνόλου. Ωστόσο, συχνά παραβλέπουμε έναν παράγοντα που συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της τελικής εμφάνισης των ηθοποιών, κι αυτός δεν είναι άλλος από την τέχνη της ενδυματολογίας.

Αν, λοιπόν, αγαπάς τον χώρο της μόδας, έχεις ταλέντο στον σχεδιασμό ρούχων και ονειρεύεσαι να δεις τις δικές σου δημιουργίες στις μεγαλύτερες παραγωγές, τότε έφτασε η στιγμή να κάνεις τα πρώτα βήματα της καριέρας σου ως ενδυματολόγος! Κι αν δεν ξέρεις πώς ακριβώς να ξεκινήσεις, διάβασε τον πλήρη οδηγό του PeopleOnSet και ανακάλυψε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

 

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

Τι είναι ο Ενδυματολόγος;

Ενδυματολόγος ονομάζεται ο επαγγελματίας που είναι υπεύθυνος για την σκηνική παρουσία των ηθοποιών. Είναι μία εργασία που βασίζεται κυρίως στη φαντασία, τη δημιουργικότητα αλλά και την ενδελεχή έρευνα. 

Αφενός, ο ενδυματολόγος πρέπει να επιστρατεύει το καλλιτεχνικό του όραμα για να σχεδιάζει τα κοστούμια και τα αξεσουάρ του έργου και να επιμελείται τη συνολική οπτική ταυτότητα κάθε ήρωα. 

Αφετέρου, πρέπει να αφιερώνει πολύ χρόνο στη μελέτη τόσο της υπόθεσης, όσο και της εποχής στην οποία αυτή εκτυλίσσεται, προκειμένου οι εμφανίσεις που θα επιλέξει να συνάδουν με την αφήγηση της ιστορίας, ώστε να δένει αρμονικά η παρουσία των ηθοποιών με την υπόλοιπη δραματουργία.

 

Τι κάνει ένας Ενδυματολόγος;

Ενδυματολόγος κρατά σχέδιο ρούχου ενώ κάθεται στο γραφείο με τα εργαλεία της

Copyright attribution: Photo by pressfoto on Freepik

 

Οι υποχρεώσεις του ενδυματολόγου είναι πολλές και ποικίλες. Δεν περιορίζονται απλώς στον σχεδιασμό των κοστουμιών - αντιθέτως περιλαμβάνουν μία σειρά από εργασίες που πρέπει να εκτελέσει πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από μία παράσταση ή ένα γύρισμα.

 

1. Διαμόρφωση εμφάνισης χαρακτήρων

Ίσως η σημαντικότερη αρμοδιότητα του ενδυματολόγου είναι η δημιουργία ενός concept γύρω από την εξωτερική εμφάνιση όλων των ηρώων. Στο πλαίσιο αυτής της ενδυματολογικής επιμέλειας, μελετά με λεπτομέρεια το κείμενο, αναλύει την προσωπικότητα και την ιστορία του κάθε χαρακτήρα, και με βάση τα παραπάνω αποφασίζει για τα κοστούμια που θα φορεθούν. Συγχρόνως, ακολουθεί την ίδια διαδικασία και για τα αξεσουάρ που θα συνοδεύουν τα ρούχα των ηθοποιών.

 

2. Ιστορική και πολιτισμική έρευνα

Ο ενδυματολόγος καλείται να συνδυάσει τη δημιουργική του φύση με την έρευνα γύρω από το ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον κάθε περιόδου. Ο χρόνος κατά τον οποίο διαδραματίζεται ένα έργο συνδέεται άρρηκτα με τα ρούχα που θα επιλέξει ο επαγγελματίας για να ντύσει τους πρωταγωνιστές. Συνεπώς, θα πρέπει πρώτα να διερευνήσει τι φορούσαν οι άνθρωποι της εκάστοτε εποχής και να ευθυγραμμίσει τις επιλογές του με το σωστό πλαίσιο. 

Η παραπάνω διαδικασία ισχύει για έργα που εκτυλίσσονται τόσο στο παρελθόν, όσο και στο μέλλον. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδυματολόγος θα πρέπει να βασιστεί ιδιαίτερα στη φαντασία του, έτσι ώστε να εμπνευστεί και να δημιουργήσει τα πιο απίθανα κοστούμια.

 

3. Συνεργασία με άλλους συντελεστές

Ένα ολοκληρωμένο και άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν είναι δυνατόν να προκύψει χωρίς τη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη μίας παραγωγής. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση του ενδυματολόγου, αφού για να κάνει σωστά τη δουλειά του, χρειάζεται τη συμβολή άλλων επαγγελματιών, όπως του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου και φυσικά των ηθοποιών. Η θέση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού μοιράζονται τις ιδέες τους με τον ενδυματολόγο, του προσφέρουν μία δημιουργική κατεύθυνση και βρίσκονται εκεί για να του παρέχουν όποια πληροφορία χρειαστεί.

Από το σύνολο των συντελεστών, δύο είναι τα πρόσωπα που συνεργάζονται ακόμα πιο άμεσα με τον ενδυματολόγο και αναλαμβάνουν να τον βοηθήσουν στις εργασίες του. Αυτοί είναι:

  • Ο Βοηθός Ενδυματολόγου: Όπως λέει και ο τίτλος του, βοηθά τον ενδυματολόγο εκτελώντας τα καθήκοντα που του ανατίθενται.
  • Ο Αμπιγιέρ / Η Αμπιγιέζ: Φροντίζει για την καλή κατάσταση των ρούχων, επιδιορθώνει όσα εμφανίζουν προβλήματα, βοηθά τους ηθοποιούς κατά την αλλαγή κοστουμιών και αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει τις εργασίες που ζητά ο ενδυματολόγος.

 

4. Σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών

Εδώ είναι που ξεκινά η πιο πρακτική διάσταση της δουλειάς του ενδυματολόγου, αφού προχωρά με τον σχεδιασμό των κοστουμιών που απαιτεί η παραγωγή. Χρησιμοποιώντας κλασικά όργανα σχεδίου, υφάσματα αλλά και ειδικό λογισμικό σχεδιασμού ενδυμάτων, παρουσιάζει τις προτάσεις του και, εφόσον εγκριθούν, οργανώνει και επιβλέπει βήμα-προς-βήμα την πορεία της κατασκευής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προμηθεύεται έτοιμα ρούχα από την αγορά και να τα συνδυάζει μεταξύ τους με όμορφο και λειτουργικό τρόπο.

Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία των κοστουμιών, αρχίζει η διαδικασία των δοκιμών. Σε αυτό το στάδιο διαπιστώνεται αν τα ρούχα ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα της παράστασης ή της ταινίας και αν εφαρμόζουν σωστά στους ηθοποιούς, έτσι ώστε - εφόσον είναι απαραίτητο - ο ενδυματολόγος να προχωρήσει σε τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις.

 

5. Διαχείριση ομάδας

Σε μεγαλύτερες παραγωγές, ο ενδυματολόγος είναι ο επικεφαλής μίας ομάδας ειδικών στην οποία περιλαμβάνονται σχεδιαστές ενδυμάτων, βοηθοί και αμπιγιέρ/αμπιγιέζ. Ουσιαστικά, είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των μελών της ομάδας, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση των εργασιών τους.

 

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

Πώς μπορώ να γίνω Ενδυματολόγος;

Ενδυματολόγος στερεώνει υφάσματα σε μανεκέν με καρφίτσες

Copyright attribution: Photo by lookstudio on Freepik

 

Η ενδυματολογία μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέχνη αλλά και ως επιστήμη. Εάν σκοπεύεις να την ακολουθήσεις, θα πρέπει να ξέρεις ότι η διπλή φύση του επαγγέλματος απαιτεί τη συνεχή καλλιέργεια τόσο της καλλιτεχνικής σου σπίθας, όσο και των τεχνικών δεξιοτήτων σου, προκειμένου να μην σταματάς ποτέ να εξελίσσεσαι.

 

1. Εκπαίδευση και κατάρτιση

Για να αποκτήσεις γερές βάσεις, θα χρειαστεί να μάθεις τα μυστικά του κλάδου από τους καλύτερους. Μπορείς να πραγματοποιήσεις σπουδές ενδυματολογίας σε πανεπιστημιακές σχολές θεάτρου ή κινηματογράφου, αναγνωρισμένα από το κράτος κολλέγια, δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ αλλά και σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Εάν διαθέτεις ήδη ένα πτυχίο στον κλάδο της μόδας, μπορείς να εξειδικευτείς στην ενδυματολογία για το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση φοιτώντας σε κάποιο αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

 

2. Εργασιακή εμπειρία

Μόλις αποφοιτήσεις από τη σχολή σου, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις εργασιακές ευκαιρίες για να εξασκήσεις την τέχνη σου. Είτε πρόκειται για κάποια entry-level θέση, είτε για πρακτική άσκηση, η πρώτη σου δουλειά είναι αυτή που θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία σου και θα σε φέρει σε επαφή με έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου. Βέβαια, αν έχεις χρόνο και όρεξη, μπορείς να δοκιμάσεις να βρεις κάποια part-time απασχόληση παράλληλα με τις σπουδές σου.

 

3. Δημιουργία portfolio

Ήδη από τα φοιτητικά σου χρόνια, θα πρέπει να αρχίσεις να στήνεις το portfolio των projects σου. Συγκέντρωσε φωτογραφικό υλικό, βίντεο και σχέδια με τις ενδυματολογικές σου προτάσεις και δημιούργησε ένα έντυπο και ένα ψηφιακό portfolio. Καθώς θα εξελίσσεσαι και θα βελτιώνεις τις ικανότητες σου, θα πρέπει να ανανεώνεις το portfolio σου και να το εμπλουτίζεις προσθέτοντας τις νέες δουλειές σου.

 

4. Networking και δικτύωση

Ταυτόχρονα με την εκπαίδευση και την εξάσκηση του επαγγέλματος, είναι απαραίτητο να χτίσεις ένα δίκτυο ανθρώπων που εργάζονται στον ενδυματολογικό κλάδο και μπορούν να σε βοηθήσουν στην αναζήτηση νέων ευκαιριών. Το networking είναι μία μέθοδος που θα σου αποφέρει χρήσιμες γνωριμίες, μελλοντικούς συνεργάτες και - γιατί όχι - φίλους με τους οποίους μπορείς να μοιράζεσαι γνώσεις και ιδέες.

Και επειδή το networking δεν γίνεται μόνο διά ζώσης, φρόντισε να αποκτήσεις μία επαγγελματική online παρουσία για να αναδείξεις από τώρα το ταλέντο σου στον σχεδιασμό ρούχων για τη βιομηχανία του θεάματος. Κάνε την αρχή με τη δωρεάν εγγραφή σου στο PeopleOnSet, την πιο φρέσκια online καλλιτεχνική πλατφόρμα στην Ελλάδα! Με λίγα μόνο κλικ, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ σου, να ανεβάσεις υλικό από τα projects σου, να αναζητήσεις νέες θέσεις εργασίας και να συνδεθείς με δημιουργούς που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εσένα! Γίνε και εσύ μέλος της κοινότητας του PeopleOnSet και ετοιμάσου να απογειώσεις την καριέρα σου!

 

Τι δεξιότητες χρειάζεται ένας Ενδυματολόγος;

Όπως καταλαβαίνεις, η εκπαίδευση, η εξάσκηση και η αγάπη για τον κλάδο δεν αρκούν από μόνα τους για να λάμψεις ως ενδυματολόγος. Αν πράγματι θέλεις να ξεχωρίσεις, θα πρέπει να δώσεις βαρύτητα και στη συνεχή επιμόρφωση αλλά και τα soft skills σου, καλλιεργώντας τις ακόλουθες δεξιότητες:

  • Καλλιτεχνική ευαισθησία
  • Αντίληψη και αισθητική χρωμάτων
  • Υψηλό γούστο και στυλιστικές ικανότητες
  • Ενημέρωση γύρω από τάσεις της μόδας
  • Οργανωτικές δεξιότητες
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Εκπαίδευση στη χρήση νέων τεχνολογιών


Πλέον γνωρίζεις τα πάντα και είσαι έτοιμος ή έτοιμη να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου σταδιοδρομία στον χώρο της ενδυματολογίας! Ανυπομονείς; Το ίδιο και εμείς! Γι’ αυτό κάνε την εγγραφή σου στο PeopleOnSet και ανάδειξε το ταλέντο σου ανεβάζοντας τα πρώτα δείγματα της δουλειάς σου!

Looking for a role in your area?

READY TO JOIN?

Become a member today and gain full access to all the powerful tools People on Set has to help bring your career to the next level.