Πώς να βρεις έναν παραγωγό για μια ταινία, τηλεοπτική σειρά ή το θέατρο

30.03.2023

9 min read
mkalogeropoulo…

Επιτέλους κατέγραψες στο χαρτί το φοβερό σενάριο που είχες πάντα στο μυαλό σου και τώρα έφτασε η στιγμή να αναζητήσεις έναν παραγωγό για να ζωντανέψετε μαζί το όραμά σου. Όμως πού θα στραφείς για να τον βρεις και πώς θα ξέρεις ποιος είναι ο συνεργάτης που σου ταιριάζει; Στο PeopleOnSET θα μάθεις τα πάντα γύρω από τη διαδικασία εύρεσης του ιδανικού παραγωγού για να υλοποιήσεις το νέο σου θεατρικό, τηλεοπτικό ή ακόμα και κινηματογραφικό project!

Κλακέτα σε κινηματογραφικά γυρίσματα

Χάρη στο ταλέντο, την αφοσίωση και τη σκληρή σου δουλειά, κατάφερες να δημιουργήσεις ένα σενάριο για το οποίο αισθάνεσαι ιδιαίτερα περήφανος ως καλλιτέχνης. Και επειδή πραγματικά πιστεύεις ότι το project αυτό μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ή τη νέα σου επιτυχία που θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό, ψάχνεις έναν παραγωγό για να το υποστηρίξει αποτελεσματικά. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις να αναζητάς τον κατάλληλο επαγγελματία για εσένα.

 

Παραγωγός: Τι είναι και τι προσφέρει;


Στον χώρο το θεάματος, παραγωγός ονομάζεται το άτομο που επιβλέπει τη διαδικασία υλοποίησης μίας θεατρικής παράστασης, μίας κινηματογραφικής ταινίας ή ενός τηλεοπτικού προγράμματος. Ουσιαστικά διαχειρίζεται το project από την αρχή μέχρι το τέλος, διασφαλίζοντας ότι κάθε επιμέρους δραστηριότητα πραγματοποιείται σωστά και σε συγχρονισμό με τις υπόλοιπες για τη συνολική επιτυχία του έργου. 

Μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις είναι ότι ο παραγωγός ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την οικονομική πλευρά μίας παραγωγής - δηλαδή με την εύρεση χρηματοδότησης, τον καθορισμό του προϋπολογισμού και την αυστηρή τήρησή του. Αυτό, όμως, ισχύει έως έναν βαθμό, αφού τα καθήκοντα ενός παραγωγού μπορεί να είναι περισσότερα σε αριθμό και να διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του καλλιτεχνικού έργου. Κατά βάση, ο ρόλος του παραγωγού είναι ηγετικός, αφού πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει μικρά και μεγάλα προβλήματα πριν συμβούν, να αντιλαμβάνεται το ταλέντο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, να ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά τους και να είναι βέβαιος ότι όλα προχωρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένας ολοκληρωμένος παραγωγός πρέπει να έχει πάθος για το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, να βρίσκεται δίπλα σε κάθε μέλος της παραγωγής και να παρέχει λύσεις στις δυσκολίες που ανακύπτουν. Χρειάζεται να είναι τεχνοκρατικός και αναλυτικός, να εστιάζει στα logistics και την ομαλή ροή των καθημερινών διεργασιών, να αναλαμβάνει τη διαδικασία των προσλήψεων και των απολύσεων, να φροντίζει για την ασφάλεια του προσωπικού και φυσικά να δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να συμβάλλει και στην καλλιτεχνική διάσταση της παραγωγής με τον ενθουσιασμό του και τη δημιουργική του πινελιά.

Κάνε εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

Τύποι παραγωγών

 

Ο όρος “παραγωγός” είναι αρκετά γενικός και - κυρίως στις περιπτώσεις των μικρότερων καλλιτεχνικών έργων - περιλαμβάνει όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Σε μεγαλύτερες παραγωγές, ανάλογα με τη θέση τους και την εκάστοτε εξειδίκευσή τους, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παραγωγών. Την υψηλότερη θέση συνήθως κατέχει ο διευθυντής παραγωγής (Executive Producer), ο οποίος είτε χρηματοδοτεί προσωπικά το project, είτε εργάζεται για την εύρεση οικονομικών πόρων. Παρόμοια είναι και η θέση του οικονομικού διευθυντή παραγωγής (Line Producer), καθώς ο επαγγελματίας αυτός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο budget, στη σωστή οργάνωση των διαφόρων τμημάτων της παραγωγής και στην ομαλή επικοινωνία μεταξύ τους. Η δουλειά του Line Producer, όμως, συνεχίζεται και μετά την παρουσίαση του έργου στο κοινό, αφού έχει την ευθύνη να κλείσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες που δεν έχουν τακτοποιηθεί.

Στο θέατρο, ο κύριος παραγωγός αποκαλείται συχνά ως Lead Producer, ενώ στην τηλεόραση είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο του Showrunner, του παραγωγού δηλαδή που συνδυάζει τους ρόλους του διευθυντή παραγωγής και του δημιουργού της σειράς. Τέλος, υπάρχει η θέση του Creative Producer, του παραγωγού δηλαδή που επικεντρώνεται στη δημιουργική πλευρά ενός έργου, αλλά και του συμπαραγωγού, γνωστού ως Co-producer. Ο τελευταίος παρέχει τις εξειδικευμένες γνώσεις του επάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης (π.χ. ειδικά εφέ), ενώ στο θέατρο βοηθά κυρίως στο κομμάτι της χρηματοδότησης μίας παράστασης.

 

Η διαφορά ενός παραγωγού με μία παραγωγή

Προετοιμασία για γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας

Copyright attribution: Photo by Jakob Owens on Unsplash

 

Όταν λέμε “παραγωγός”, μιλάμε για ένα συγκεκριμένο άτομο που αναλαμβάνει την υλοποίηση ενός κινηματογραφικού, θεατρικού ή τηλεοπτικού έργου και επιβλέπει βήμα-προς-βήμα την κάθε απαραίτητη διαδικασία.

Όταν μιλάμε, όμως, για μία “εταιρεία παραγωγής”, περιγράφουμε μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική μονάδα, ένα business δηλαδή που στοχεύει στην προσφορά προϊόντων ψυχαγωγίας. Όλες αυτές οι εταιρείες αποτελούνται από μικρότερα επιμέρους τμήματα, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει επαγγελματίες που ασχολούνται με διαφορετικές πτυχές της παραγωγής. Για να πραγματοποιήσουν ένα project, οι εταιρείες παραγωγής αναζητούν τόσο επενδυτές, όσο και δημιουργούς, όπως ηθοποιούς, σκηνοθέτες και πολλούς ακόμη.

Ως σεναριογράφος, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν παραγωγό ή μία εταιρεία παραγωγής, προκειμένου να τους πουλήσεις το σενάριό σου και να ξεκινήσετε μία νέα συνεργασία. Πλέον, η αναζήτηση της επόμενης εργασιακής σου ευκαιρίας γίνεται ακόμη πιο εύκολη με το PeopleOnSET, την πιο καινοτόμα digital καλλιτεχνική πλατφόρμα στην Ελλάδα! Ανακάλυψε τους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, ανάδειξε τη δουλειά σου και δημιούργησε το προφίλ σου για να έρθεις άμεσα σε επαφή μαζί τους!

 

Η διαφορά ανάμεσα στη παραγωγή μιας ταινίας, μιας τηλεοπτικής σειράς και μιας θεατρικής παράστασης


Στις κινηματογραφικές παραγωγές, συναντάμε συνήθως τον Line Producer ή τον Executive Producer, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση του προϋπολογισμού. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος για τη δημιουργική διάσταση της ταινίας, ο Creative Producer ενδέχεται να λαμβάνει ορισμένες καλλιτεχνικές αποφάσεις.

Στην τηλεόραση, ενώ υπάρχει σίγουρα ένας Line Producer, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όσον αφορά στο δημιουργικό στοιχείο, αφού εκεί τα ηνία αναλαμβάνει ο Showrunner. Ως δημιουργός της σειράς, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είναι υπεύθυνος για τη συγγραφή του ημερήσιου script, τον ορισμό της τοποθεσίας των γυρισμάτων, την επιλογή των σκηνών που θα γυριστούν ή των ηθοποιών που θα συμμετάσχουν κλπ. Συχνά, πραγματοποιεί τροποποιήσεις στο κείμενο, γεγονός που βοηθά στη λύση προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν τόσο στο πλατό όσο και στο post-production.

Στο θέατρο, τα πράγματα μοιάζουν πολύ με τον κινηματογράφο, αφού οι ρόλοι των παραγωγών χωρίζονται σε υπεύθυνους του οικονομικού και του καλλιτεχνικού τομέα. Ωστόσο, σε τέτοιου είδους παραγωγές, το άτομο που βοηθά στη διαχείριση του budget ονομάζεται Production Manager αντί για Line Producer.

 

Γιατί είναι σημαντικό όταν διαλέγεις έναν παραγωγό - κριτήρια επιλογής

Δύο επιχειρηματίες συμφωνούν και δίνουν τα χέρια

Copyright attribution: Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

 

Κατά τη διαδικασία αναζήτησης ενός παραγωγού, το πρώτο ίσως πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείς είναι ποιες αξίες έχουν σημασία για εσένα. Αν μοιράζεσαι τις ίδιες αρχές και την ίδια φιλοσοφία με τον παραγωγό σου, είναι βέβαιο ότι η συνεργασία σας θα είναι αρκετά εύκολη και αποδοτική.

Ο ιδανικός παραγωγός θα πρέπει να συνδυάζει επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό πνεύμα, να έχει βρει δηλαδή μία ισορροπία ανάμεσα στο business και τη δημιουργικότητα. Με τον τρόπο αυτό, θα μοιράζεται τις ανησυχίες των πιο δημιουργικών συνεργατών του, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να πετυχαίνει τους επιχειρηματικούς στόχους που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση ή ακόμα και την κερδοφορία του project.

Από την πλευρά σου, η επιλογή του κατάλληλου παραγωγού χρειάζεται προσοχή και χρόνο, αφού δεν ζητάς μόνο την οικονομική του υποστήριξη, αλλά συγχρόνως του εμπιστεύεσαι το προσωπικό σου brand, τη δουλειά και τη μελλοντική σου καριέρα. Πρέπει, επίσης, να απευθύνεσαι σε παραγωγούς που ταιριάζουν στο ύφος και το μέγεθος του project σου, και ταυτόχρονα να επιλέξεις από νωρίς τα στοιχεία του έργου σου για τα οποία είσαι διατεθειμένος να κάνεις καλλιτεχνικές υποχωρήσεις. Συνεπώς, χρειάζεται να αντιμετωπίσεις το project σου με αντικειμενικότητα και ρεαλισμό, προκειμένου να βρεις τον παραγωγό που θα μπορεί να το υποστηρίξει.

 

Τα πρώτα βήματα επιλογής ενός παραγωγού


Η εύρεση του κατάλληλου παραγωγού βασίζεται σε δύο πολύ σημαντικά βήματα: στην κατάλληλη προετοιμασία του σεναρίου σου και στη συγκέντρωση μίας λίστας με τους διαθέσιμους παραγωγούς ή εταιρείες.

Αφενός, είναι δεδομένο ότι το project σου θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο προς παρουσίαση. Αν θεωρείς ότι δεν το έχεις φέρει ακριβώς στο επίπεδο που θέλεις, δοκίμασε να ξαναγράψεις τα προβληματικά σημεία του, να πραγματοποιήσεις μερικες διορθώσεις και να το μοιραστείς με άτομα που εμπιστεύεσαι για να σου δώσουν χρήσιμο feedback. Έπειτα, προετοίμασε την παρουσίασή σου προς τον παραγωγό οργανώνοντας τη δομή της με λογικό τρόπο και δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες. Προσπάθησε να τον πείσεις για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του έργου και εξήγησέ του γιατί ξεχωρίζει, τι μπορεί να προσφέρει στο κοινό και τι σημασία έχει για εσένα προσωπικά.

Αφετέρου, για να συγκεντρώσεις τη λίστα με τους επαγγελματίες που σε ενδιαφέρουν, χρειάζεται να βρεις μία πλήρη, αξιόπιστη και εύχρηστη πηγή πληροφοριών. Όλα τα παραπάνω σου τα προσφέρει το PeopleOnSET, αφού στη βάση δεδομένων του υπάρχουν τα προφίλ των κορυφαίων εταιρειών, παραγωγών, project creators και managers για να υποβάλεις το βιογραφικό σου με λίγα μόνο κλικ! Παράλληλα, δημιουργώντας το δικό σου προφίλ, μπορείς να αναρτήσεις φωτογραφίες, βίντεο από προηγούμενες δουλειές σου και πολλά ακόμη, έτσι ώστε να προβάλεις το ταλέντο σου σε υποψήφιους συνεργάτες! Κάνε την εγγραφή σου τώρα και εξασφάλισε την υποστήριξη που χρειάζεσαι για το νέο σου καλλιτεχνικό project!

 

Πώς να παρουσιάσεις το project σου σε έναν παραγωγό


Συγχαρητήρια, ένας παραγωγός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη δουλειά σου! Και τώρα, τι κάνουμε; Εδώ ερχόμαστε στο σημείο της παρουσίασης, τα δύο κύρια στοιχεία της οποίας συνιστούν το κείμενο (συνήθως σε μορφή cover letter) και το συνοδευτικό οπτικοακουστικό υλικό.

Το cover letter είναι το επεξηγηματικό κείμενο της παρουσίασης, το έγγραφο στο οποίο συγκεντρώνονται οι πληροφορίες για το project και το αίτημά σου προς τον παραγωγό. Θα πρέπει να συμπεριλάβεις ένα σύντομο βιογραφικό σου ως δημιουργού, μία σύνοψη του έργου, και μία περιγραφή τόσο του είδους του παραγωγού που χρειάζεσαι, όσο και των στόχων που θέλεις να πετύχεις μέσα από τη συνεργασία σας. Φρόντισε να είναι σύντομο, περιεκτικό, καλογραμμένο και κατανοητό, να έχεις κάνει από πριν μία ενδελεχή έρευνα για τον παραλήπτη του αιτήματός σου και - όπως είπαμε παραπάνω - να αιτιολογήσεις γιατί το δικό σου σενάριο ξεχωρίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά στο οπτικοακουστικό υλικό, καλό είναι να επισυνάψεις ένα δείγμα προηγούμενων έργων σου και ένα mood board με φωτογραφίες από το project, έτσι ώστε να μεταδώσεις στον μελλοντικό σου παραγωγό την αισθητική και το ύφος που έχεις φανταστεί για τη δουλειά σου. Αν έχεις βρει και τον σκηνοθέτη του έργου σου, τότε μπορείς να του ζητήσεις να πραγματοποιήσει κάποιες ενδεικτικές λήψεις για να τις συμπεριλάβεις στο προς αποστολή υλικό, μαζί με μία μικρή δήλωσή του για το project. Και κάτι πολύ σημαντικό: Μην στείλεις ολόκληρο το κείμενό σου στον παραγωγό πριν λάβεις από την πλευρά του μία απάντηση στο αίτημά σου!

 

Πώς να βρεις τον αριθμό των παραγωγών που χρειάζονται για το project σου

Θεατρική παράσταση

Copyright attribution: Photo by Erik Mclean on Unsplash

 

Το πόσους παραγωγούς θα χρειαστείς εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο το project σου. Εάν είναι μικρό, σου αρκεί ένας και μόνο παραγωγός που θα αναλάβει εξολοκλήρου τη διαχείρισή του. Αν είναι πιο περίπλοκο, μπορεί να χρειαστείς περισσότερους, όπως για παράδειγμα έναν Line Producer για τα οικονομικά και έναν Creative Producer για τα δημιουργικά ζητήματα. Υπάρχει πάντοτε και η περίπτωση να συνεργαστείς με μία ολοκληρωμένη εταιρεία παραγωγής, κάθε τμήμα της οποίας θα σου παρέχει διαφορετικές υπηρεσίες με επικεφαλής τους αντίστοιχους εξειδικευμένους παραγωγούς.

 

Διαπραγματεύσου τα έσοδα του project με τον παραγωγό


Πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας, είναι αναγκαίο να ρυθμίσετε το ζήτημα των εσόδων του καθενός σας από τις εισπράξεις του project. Κατά τις διαπραγματεύσεις σας, θα πρέπει να θέσεις τυχόν ζητήματα ποσοστών κέρδους, επένδυσης χρημάτων από την πλευρά του αλλά και κόστους για τις υπηρεσίες που θα σου χρεώσει. Ακόμα και αν καταλήξετε γρήγορα σε κάτι που συμφέρει και τις δύο πλευρές, μην μείνεις μόνο σε μία προφορική συμφωνία. Αντιθέτως, πίεσε για την κατάρτιση ενός γραπτού συμφωνητικού. Πρόκειται να προχωρήσεις με μία επιχειρηματική συναλλαγή, και έτσι ακριβώς θα πρέπει να την αντιμετωπίζεις, ακόμα κι αν πρόκειται να συνεργαστείς με τον καλύτερό σου φίλο ή φίλη.

Τώρα, είσαι έτοιμος να βρεις τον ιδανικό παραγωγό για εσένα και να αποκτήσεις την χρηματοδότηση που χρειάζεσαι για να γίνει το σενάριό σου πραγματικότητα! Κάνε το πρώτο βήμα με την εγγραφή σου στο PeopleOnSET, γίνε μέλος της μεγαλύτερης online καλλιτεχνικής κοινότητας στην Ελλάδα και έλα αμέσως σε επαφή με τους πιο καταξιωμένους παραγωγούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης!
 

Looking for a role in your area?

READY TO JOIN?

Become a member today and gain full access to all the powerful tools People on Set has to help bring your career to the next level.