Υποκριτική στην Κάμερα: ο απόλυτος οδηγός για ηθοποιούς

07.05.2024

13 min read
mkalogeropoulo…

Ονειρεύεσαι να πρωταγωνιστήσεις στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές ταινίες ή τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές αλλά δεν έχεις καθόλου εμπειρία μπροστά στην κάμερα; Μήπως σε αγχώνει η σκέψη της υποκριτικής εκτός σκηνής; Τώρα πια δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς! Διάβασε το νέο άρθρο του PeopleOnSet και βρες όλα τα tips που χρειάζεσαι για να κατακτήσεις τον κόσμο της on camera υποκριτικής!

Ηθοποιός κατά τη διάρκεια λήψης με κινηματογραφική κάμερα

Περιεχόμενα

 

 

Εισαγωγή

Ως ηθοποιός, η σκηνή αποτελεί κυριολεκτικά το φυσικό σου περιβάλλον. Είναι ο χώρος όπου αισθάνεσαι απολύτως άνετα, αφού εκεί μπορείς να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου μπροστά στο κοινό που σε παρακολουθεί μαγεμένο από κάτω. Ειδικά αν φοίτησες σε κάποια δραματική σχολή, νιώθεις σιγουριά για κάτι που γνωρίζεις καλά, καθώς όλη η εκπαίδευση που έχεις λάβει ήταν επικεντρωμένη στην παρουσία σου επάνω στη σκηνή και στην καλλιέργεια των τεχνικών της θεατρικής υποκριτικής.

Όμως, βαθιά μέσα σου, θέλεις να συμμετάσχεις στις αγαπημένες σου κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές με ρόλους που θα αναδείξουν τις ικανότητές σου σε εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες θεατές. Επιθυμείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και να αναμετρηθείς με την κάμερα, ωστόσο φοβάσαι γιατί πιστεύεις ότι δεν είσαι προετοιμασμένος ή προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Ώρα να αφήσεις πίσω σου τις αναστολές και να μπεις με αυτοπεποίθηση στον χώρο της υποκριτικής on camera! Σίγουρα έχεις αυτό που χρειάζεται, άρα το μόνο που σου λείπει είναι να ακολουθήσεις τις συμβουλές που σου προσφέρει παρακάτω η ομάδα του PeopleOnSet!

 

Κάνε εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

Τα διαφορετικά είδη υποκριτικής στην κάμερα 

Με μία πρώτη ανάγνωση, η υποκριτική on camera είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει η φράση, δηλαδή η ερμηνεία ενός ή μίας ηθοποιού μπροστά στην κάμερα στο πλαίσιο γυρισμάτων για μία κινηματογραφική ταινία, τηλεοπτική σειρά ή web περιεχόμενο. Πολλές φορές, θα ακούσεις τις φράσεις on camera acting και screen acting - και οι δύο όροι είναι συνώνυμοι με την υποκριτική στην κάμερα.

Αν, όμως, πάμε να αναλύσουμε λίγο πιο βαθιά το συγκεκριμένο είδος υποκριτικής, θα δούμε ότι περιλαμβάνει μία σειρά από εξειδικεύσεις που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Για κάθε μία από αυτές, ο ηθοποιός πρέπει να διαθέτει διαφορετικές δεξιότητες, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε εργασίας.

 

Υποκριτική για τον κινηματογράφο

Σε αυτό το υπο-είδος του on camera acting, o ηθοποιός συμμετέχει σε μία αυτούσια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Η προβολή της ταινίας είναι σχεδιασμένη για τις γιγαντιαίες οθόνες του κινηματογράφου, επάνω στις οποίες διαγράφονται ξεκάθαρα όποιες λεπτομέρειες επιθυμεί ο σκηνοθέτης. 

Συνεπώς, σε μία κινηματογραφική παραγωγή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του ηθοποιού, καθώς η παραμικρή ατέλεια στην εμφάνισή του ή το πιο ανεπαίσθητο λάθος στο παίξιμό του μπορούν να γίνουν αμέσως αντιληπτά από τον θεατή.

 

Υποκριτική για την τηλεόραση

Ηθοποιός μιλά στην κάμερα κατά τη διάρκεια γυρίσματος με δύο οπερατέρ

Copyright attribution: Photo by Freepik

 

Σε αντίθεση με τον κινηματογράφο, οι παραγωγές που προορίζονται για την τηλεόραση αποτελούνται από έναν μεγάλο αριθμό επεισοδίων με νοηματική συνέχεια μεταξύ τους. Μπορεί και εδώ κάθε επεισόδιο να έχει τη δική του αρχή, μέση και τέλος, όμως ό,τι συμβαίνει συνδέεται με το περιεχόμενο που προηγήθηκε και αυτό που ακολουθεί ως μέρος μίας μεγαλύτερης υπόθεσης.

Άλλη μία σημαντική διαφορά έγκειται στο ζήτημα της διάρκειας - ενώ οι περισσότερες ταινίες διαρκούν περίπου μιάμιση με δύο ώρες, τα επεισόδια μίας σειράς κυμαίνονται από 30 λεπτά έως μία ώρα. Επιπλέον, η προβολή τους γίνεται στις πολύ μικρότερες οθόνες της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή ακόμα και του κινητού, με αποτέλεσμα το format του περιεχομένου να προσαρμόζεται στις προδιαγραφές του κάθε μέσου.

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν διαφορές ακόμα και στον τρόπο λήψης των πλάνων σε μία τηλεοπτική σειρά. Αφενός, στην single camera προσέγγιση, χρησιμοποιείται μόνο μία κάμερα, την οποία μετακινεί το συνεργείο σε διάφορες γωνίες για τη λήψη των αντίστοιχων πλάνων. Αφετέρου, υπάρχει η multi-camera λογική, σύμφωνα με την οποία πολλές κάμερες λειτουργούν ταυτόχρονα για να καταγράψουν την κάθε σκηνή. Η τελευταία μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά στις κωμωδίες και τις σαπουνόπερες.

Μπορεί να φαίνονται αρκετά προφανή ή τεχνικά, όμως τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει ο ηθοποιός που συμμετέχει στο καστ μίας σειράς. Μόνο έτσι θα ανταποκρίνεται σωστά στις ανάγκες που προκύπτουν και η υποκριτική του θα ταιριάζει τέλεια με τις ιδιαιτερότητες του μέσου.

 

Υποκριτική για web σειρές

Εδώ πρόκειται για ένα νέο κανάλι που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος κυρίως μεταξύ των νεότερων γενεών. Παρά τη μικρότερη διάρκειά τους (5 με 30 λεπτά ανά επεισόδιο), η αφηγηματική λογική των web σειρών μοιάζει αρκετά με τις τηλεοπτικές. 

Επιπλέον, η παραγωγή τους συνήθως κοστίζει λιγότερο απ’ ότι τα άλλα μέσα, αφού ακόμη και ένα κινητό αρκεί για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματά τους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι web σειρές είναι ιδιαίτερα αγαπητές στους ανεξάρτητους δημιουργούς.

Συνεπώς, αποτελούν μία ευκαιρία για σένα να πειραματιστείς με την υποκριτική στην κάμερα χωρίς πολύ άγχος και μεγάλα ρίσκα, ενώ εύκολα μπορείς να συγκεντρώσεις και υλικό για να το ανεβάσεις στο προφίλ σου στο PeopleOnSet!

 

Υποκριτική για διαφημιστικούς - εμπορικούς σκοπούς

Συχνά ξεχνάμε ότι η διαφήμιση συνιστά έναν χώρο με αρκετά καλές προοπτικές για τους ηθοποιούς. Ειδικά στην εποχή του streaming και των web διαφημίσεων, ο κλάδος αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αναζητά συνεχώς νέα πρόσωπα για διάφορες καμπάνιες. Εδώ, ο ηθοποιός καλείται όχι μόνο να εμφανίζεται άνετος και φυσικός μπροστά στην κάμερα, αλλά και να μπορεί να βοηθήσει στην πώληση του διαφημιζόμενου προϊόντος.

Εκτός, όμως, από τις hard-selling διαφημίσεις, ένας ή μία ηθοποιός μπορεί να συμμετάσχει και στα λεγόμενα industrials. Πρόκειται για σύντομα βίντεο που δεν χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς και προβάλλονται σε χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επαγγελματικά γραφεία, καταστήματα ή showrooms. Οι αρχές της υποκριτικής είναι παρόμοιες με της διαφήμισης, ωστόσο το προωθητικό στοιχείο είναι αρκετά δευτερεύον, διότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή παρουσίαση της πληροφορίας για την ενημέρωση των θεατών.

 

Κάνε εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

Υποκριτική στο θέατρο vs Υποκριτική στην κάμερα: ποιες είναι οι διαφορές τους;

Ηθοποιός μιλά στην κάμερα

Copyright attribution: Photo by senivpetro on Freepik

 

Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, ένας καλός ή μία καλή ηθοποιός είναι άξιος ανεξάρτητα από το μέσο στο οποίο εμφανίζεται. Το ταλέντο, η αφοσίωση και το εργασιακό του ήθος δεν αλλάζει - αυτό που αλλάζει, όμως, είναι οι τεχνικές, τα “όπλα” δηλαδή που επιλέγει κάθε φορά για να προσαρμόσει την υποκριτική του στις απαιτήσεις του κάθε καναλιού.

Έχοντας αυτό στο νου σου, πάμε να εξετάσουμε μαζί τις σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στην υποκριτική για το θέατρο και την on camera υποκριτική:

 

Κίνηση και ακινησία

Επί σκηνής, το σώμα και η φωνή σου παίζουν τεράστιο ρόλο στη δημιουργία του χαρακτήρα που υποδύεσαι. Εσύ έχεις την ευθύνη να μαγνητίσεις το βλέμμα του κοινού και να στρέψεις την προσοχή του σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης. Και για να το πετύχεις, πρέπει να καλλιεργήσεις την κινησιολογία σου, την έκταση και ένταση της φωνής σου, αλλά και την αντοχή να επαναλαμβάνεις τον ίδιο ρόλο 6 με 8 φορές την εβδομάδα!

Αντιθέτως, στην υποκριτική για την κάμερα, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μένεις ακίνητος ή ακίνητη. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το σώμα και τη φωνή σου, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε να μπορείς να μεταδώσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με την ελάχιστη δυνατή κίνηση. Εδώ, τα μάτια είναι κυριολεκτικά ο καθρέφτης της ψυχής σου - αν καταφέρεις μέσω αυτών να μεταφέρεις στο κοινό την ευαλωτότητα και τον συναισθηματικό σου κόσμο, θα απογειώσεις την παρουσία σου on camera!

 

Το πλάνο ως μεγεθυντικός φακός

Όταν ένας ή μία ηθοποιός παίζει μπροστά στην κάμερα, πρέπει να την αντιμετωπίζει σαν έναν μεγεθυντικό φακό. Και αυτό γιατί, σε σύγκριση με ό,τι βλέπει ένας θεατής στο θέατρο, οι κινήσεις του φαίνονται με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και συγκεκριμένη εστίαση στο κοινό του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποβάλει μικροκινήσεις, μορφασμούς ή εκφράσεις που δεν συνάδουν με τον ρόλο, αλλά και να κατανοεί τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν κατά την προβολή της ταινίας. Με άλλα λόγια, πρέπει να έχει πλήρη συνείδηση όσων κάνει και να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθής και ειλικρινής.

 

Ο ρόλος του κοινού

Ας αλλάξουμε λίγο την οπτική μας και πάμε να μπούμε λίγο στη θέση των θεατών. Σε μία θεατρική παράσταση, βιώνουν την εμπειρία του 3D - βλέπουν δηλαδή τους ηθοποιούς ολόκληρους και παρακολουθούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους αλλά και με το live κοινό. Κατά κάποιο τρόπο, οι θεατές συμμετέχουν στην παράσταση, παρά την ύπαρξη της ψευδαίσθησης του τέταρτου τοίχου.

Στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, γιατί το κοινό δεν είναι εκεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Οι ηθοποιοί έχουν μόνο ο ένας τον άλλον και το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση. Έτσι, η απουσία ζωντανού κοινού δημιουργεί μία εντελώς διαφορετική συνθήκη, κατά την οποία οι πρωταγωνιστές δεν χρειάζεται να ακουστούν στην τελευταία σειρά του θεάτρου, ούτε να δίνουν όλο τους το “είναι” στην ερμηνεία τους. Αν γίνει κάποιο λάθος, το γύρισμα της σκηνής μπορεί απλώς να επαναληφθεί.

 

Οι διαφορετικοί ρόλοι σε ταινίες και σειρές

Προφανώς όλες οι θέσεις on camera δεν είναι ίδιες! Όπως ακριβώς και στο θέατρο, υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι για κάθε ηθοποιό, με κάποιους να έχουν διαρκή παρουσία σε ολόκληρο το project και κάποιους όχι.

Και επειδή, όταν έρθει η ώρα να υπογράψεις το δικό σου συμβόλαιο, καλό είναι να είσαι εξοικειωμένος ή εξοικειωμένη με την ορολογία του κλάδου, παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τις κυριότερες θέσεις των ηθοποιών στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Στον κινηματογράφο έχουμε τα εξής:

  • Πρωταγωνιστής / Πρωταγωνίστρια (Lead): ένας από τους κύριους χαρακτήρες που εμφανίζεται σε όλη την ταινία.
  • Δευτεραγωνιστής / Δεύτερος ρόλος (Supporting): ένας δευτερεύων χαρακτήρας που όμως έχει παρουσία σχεδόν σε ολόκληρη την ταινία.
  • Principal / Day player: ηθοποιός που προσλαμβάνεται για μία ή δύο ημέρες γυρισμάτων.
  • Κομπάρσος / Βοηθητικός ηθοποιός (Background / Extra performer): ηθοποιός επαγγελματίας ή μη, που δεν έχει ατάκες και χρησιμοποιείται για να γεμίσει το φόντο του πλάνου, ώστε η σκηνή να μοιάζει ρεαλιστική.

Στην τηλεόραση έχουμε τα εξής:

  • Βασικός ηθοποιός (Series regular): ένας από τους πρωταγωνιστές ολόκληρης της σειράς.
  • Επαναλαμβανόμενος ρόλος (Recurring): ένας ρόλος που εμφανίζεται σε όλη τη σειρά αλλά όχι απαραίτητα σε κάθε επεισόδιο.
  • Guest star: ένας ηθοποιός - κάποιες φορές γνωστός στο κοινό - ο οποίος συμμετέχει μόνο σε ένα επεισόδιο αλλά με πολλαπλές εμφανίσεις.
  • Co-star/under-five: ένας χαρακτήρας που συνήθως έχει 5 ή λιγότερες ατάκες, συμμετέχει σε ένα επεισόδιο και χρησιμοποιείται για μία ή δύο ημέρες γυρισμάτων.
  • Κομπάρσος / Βοηθητικός ηθοποιός (Background / Extra performer): ηθοποιός επαγγελματίας ή μη, χωρίς ατάκες, που προσλαμβάνεται για να γεμίσει το φόντο των πλάνων και εργάζεται στην ίδια σειρά για παραπάνω από μία ημέρες.

Η γνώση αυτή αποτελεί μία καλή αφετηρία, προκειμένου να ξέρεις τις διαφορετικές απαιτήσεις κάθε θέσης, καθώς και σε ποιες μπορείς να προσληφθείς στο τρέχον στάδιο της καριέρας σου. Παράλληλα, αν διαθέτεις κάποιον ατζέντη ή talent manager, μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις το συμβόλαιο που σου προσφέρει η παραγωγή και να διαπραγματευτείς κάτι καλύτερο.

 

Πώς μπορώ να εκπαιδευτώ στην υποκριτική στην κάμερα

Κινηματογραφική κάμερα

Copyright attribution: Photo by Caleb Oquendo on Pexels

 

Όπως είπαμε νωρίτερα, στα περισσότερα προγράμματα σπουδών των δραματικών σχολών, τα μαθήματα υποκριτικής μπροστά στην κάμερα είναι ελάχιστα ή μηδαμινά. Επομένως, για να πάρεις μία πρώτη γεύση από screen acting, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εγγραφείς σε ένα σεμινάριο υποκριτικής on camera.

Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα εκεί έξω, οπότε χρειάζεται προσοχή και καλό φιλτράρισμα πριν καταλήξεις στην τελική σου επιλογή. Δώσε ιδιαίτερη βάση στα προσφερόμενα μαθήματα, το βιογραφικό των καθηγητών, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία, αλλά και τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής των τεχνικών υποκριτικής που θα διδαχτείς.

Ακόμα κι αν έχεις εμπειρία στη σκηνή, η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου υποκριτικής στην κάμερα θα σε βοηθήσει:

  • να αλλάξεις την οπτική σου για να κατανοήσεις τη φύση των κινηματογραφικών γυρισμάτων,
  • να επικοινωνείς καλύτερα με τον φακό,
  • να αναπτύξεις εργαλεία για να δημιουργήσεις αληθινούς και πολυδιάστατους χαρακτήρες
  • να εξοικειωθείς με την ασυνέχεια και τις εναλλαγές χρόνου και χώρου των κινηματογραφικών γυρισμάτων 
  • να προσαρμόζεις την ερμηνεία σου στα μεγέθη των πλάνων
  • να συνεργάζεσαι με το τμήμα ήχου για την τέλεια απόδοση της φωνής σου
  • να χρησιμοποιείς το κάδρο υπέρ σου για πειραματισμό με την εικόνα σου
  • να ανακαλύψεις τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας στην παραγωγή

Τα περισσότερα σεμινάρια on camera acting περιλαμβάνουν μαθήματα όπως:

  • Βασικές αρχές υποκριτικής στην κάμερα
  • Διαφορές μεταξύ υποκριτικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο
  • Πρακτικές και όροι κινηματογραφικού γυρίσματος
  • Ανάλυση σεναρίου
  • Δημιουργία χαρακτήρων
  • Εκφραστικά μέσα και συναισθηματική αλήθεια στον κινηματογράφο
  • Χρήση σώματος για την on camera ερμηνεία
  • Έλεγχος έντασης φωνής και ρυθμού στους διαλόγους
  • Χρήση αντικειμένων και σκηνικών
  • Κίνηση και θέση κάμερας
  • Είσοδος, έξοδος και κίνηση μέσα στο πλάνο
  • Θέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό γύρισμα
  • Διαχείριση προβλημάτων κατά το γύρισμα
     

Κάνε εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!

 

7+1 tips για επιτυχημένη υποκριτική στην κάμερα

Όσα σεμινάρια κι αν παρακολουθήσεις, ορισμένα μυστικά της υποκριτικής on camera θα τα μάθεις μόνο στο πλατό των γυρισμάτων. Εσύ, όμως, μπορείς να τα ανακαλύψεις από τώρα και να είσαι ένα βήμα μπροστά με τη βοήθεια του PeopleOnSet! Συνέχισε να διαβάζεις και μάθε τα top tips που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις μπροστά στον φακό!

 

1. Δώσε προσοχή στην οπτική επαφή με την κάμερα

Η σχέση σου με την κάμερα θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση. Εφόσον γνωρίζεις ποια είναι η θέση σου στο σκηνικό, μπορείς να τοποθετήσεις από την αρχή το βλέμμα σου σωστά στον φακό. Αυτό είναι σημαντικό διότι, ακόμα κι αν ερμηνεύεις τέλεια τον ρόλο σου, κοιτώντας στο λάθος σημείο (πλάι, πίσω, μακριά ή κάτω) χάνεις εντελώς τη θέση της κάμερας, με αποτέλεσμα το συναίσθημά σου να μην αποδίδεται πλήρως στο κοινό.

Έπειτα, ποτέ μην κοιτάς απευθείας στην κάμερα, εκτός εάν σου ζητηθεί φυσικά. Για να συναντήσεις οπτικά τον θεατή, δεν χρειάζεται να τον κοιτάξεις κατάματα - αρκεί να εστιάσεις το βλέμμα σου ελάχιστα στο πλάι, πάνω ή κάτω από τον φακό. Και προσπάθησε να αποφύγεις όσο μπορείς το πετάρισμα των βλεφάρων ή το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, καθώς εύκολα αποσπά την προσοχή των θεατών.

Μαζί με την κάμερα, έχε πάντα στο μυαλό σου το είδος των φακών που χρησιμοποιούν οι οπερατέρ. Κάθε ένας επιδρά διαφορετικά στην εμφάνισή σου στην οθόνη: για παράδειγμα, οι ευρυγώνιοι φακοί τονίζουν τις εκφράσεις σου, ενώ οι τηλεφακοί συμπιέζουν τα χαρακτηριστικά σου. Γι’ αυτό φρόντισε να εξοικειωθείς γρήγορα με αυτές τις αλλοιώσεις, ώστε να προσαρμόσεις την υποκριτική σου αναλόγως.

 

2. Άκου προσεκτικά και μίλα φυσικά

Στο σινεμά και την τηλεόραση, η σιωπηλή ερμηνεία μπορεί να αποτελέσει την πιο δυνατή μορφή υποκριτικής. Δεν θα έχεις πάντοτε ατάκες σε μία σκηνή, και τότε θα είναι η ιδανική ευκαιρία για να εξασκήσεις την ενεργητική ακρόαση και να ακούσεις προσεκτικά τι συμβαίνει γύρω σου.

Σε περίπτωση που ο ρόλος σου δεν είναι βουβός και πρέπει να απαγγείλεις τα λόγια σου μπροστά στην κάμερα, θυμήσου να μην υπερτονίζεις τις λέξεις. Μπορεί το θεατρικό σου ένστικτο να σε ωθεί στην τέλεια άρθρωση και προφορά, όμως εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού ο υπερτονισμός ακούγεται πολύ άσχημα on camera.

 

3. Εξάσκησε τη μη-λεκτική επικοινωνία

Οι περισσότεροι θεατρικοί ηθοποιοί επικεντρώνονται στο σώμα και στη φωνή τους και τα μεταχειρίζονται ως τα κύρια εργαλεία της δουλειάς τους. Εσύ όμως, ως on camera ηθοποιός, θα πρέπει να δώσεις αντίστοιχη βαρύτητα και στο πρόσωπό σου. Και το κλειδί για να το πετύχεις αυτό είναι η μη-λεκτική επικοινωνία, η παρουσίαση δηλαδή του συναισθηματικού σου κόσμου μέσα από τις εκφράσεις και τα μάτια σου.

Προσπάθησε να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην εσωτερίκευση και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων σου, ώστε να κατανοεί ο θεατής την ένταση που βιώνει ο χαρακτήρας σου, αλλά ταυτόχρονα να μην την εκφράζεις υπερβολικά, όπως πιθανώς θα έκανες επί σκηνής.

 

4. Απάλυνε την εκφραστικότητά σου

Σκηνοθέτης δίνει οδηγίες σε ηθοποιό μετά από γύρισμα

Copyright attribution: Photo by Freepik

 

Σε συνέχεια του προηγούμενου tip, σκέψου ότι η εκφραστικότητά σου θα πρέπει να μετριαστεί και για πρακτικούς λόγους. Στο πλατό, οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι υπερβολικά κοντά σου, πιάνοντας έτσι ακόμα και τους πιο διακριτικούς ήχους. Επομένως, χρειάζεσαι απαλές κινήσεις, μειωμένη ένταση στη φωνή και λιγότερο δραματικό στοιχείο στις ερμηνείες σου. 

Με άλλα λόγια, στην υποκριτική on camera, το mantra σου είναι ένα: less is more!

 

5. Αλληλεπίδρασε με τους συναδέλφους σου

Όταν καλείσαι να συνεργαστείς με έναν ή περισσότερους συναδέλφους σου για μία σκηνή, πρέπει να σχεδιάσεις από πριν τον τρόπο με τον οποίο θα αλληλεπιδράσεις μαζί τους. Για παράδειγμα, αν απευθύνεσαι με τα λόγια σου σε έναν άλλο ηθοποιό, εστίασε την προσοχή σου μόνο σε ένα από τα μάτια του. 

Η λογική αυτής της συμβουλής είναι απλή: όταν μιλάμε με κάποιον για αρκετή ώρα, το βλέμμα μας έχει την τάση να εναλλάσσεται ανάμεσα στα μάτια του συνομιλητή μας. Αυτό το “πέρα-δώθε” μπορεί να γίνει ενοχλητικό στην οθόνη, οπότε προτείνουμε να επιλέξεις το μάτι εκείνο του συναδέλφου σου που βρίσκεται πιο κοντά στον φακό.

Αν πάλι είσαι το άτομο στο οποίο απευθύνεται κάποιος άλλος ηθοποιός σε ένα κοντινό πλάνο, πλησίασε όσο μπορείς στον φακό χωρίς να ενοχλείς, ώστε ο συνεργάτης σου να φαίνεται τέλεια στην κάμερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γυρίσεις μία σκηνή έχοντας απέναντί σου ένα τρίτο πρόσωπο αντί για τον συμπρωταγωνιστή σου. Για να αποδώσεις τον ρόλο σου σωστά, θα πρέπει να έχεις κάνει την προεργασία σου, προκειμένου να μπορείς να λειτουργείς αυτόνομα και να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς χωρίς να εξαρτάσαι από το άτομο που έχεις απέναντί σου. Συνεπώς, δούλεψε όσο μπορείς off camera για να είσαι πλήρως προετοιμασμένος ή προετοιμασμένη!

 

6. Βοήθησε τον σκηνοθέτη

Κάθε σκηνοθέτης έχει το προσωπικό του όραμα για το δημιούργημά του. Είναι ο άνθρωπος που θα καθοδηγήσει όλη την ομάδα προς το αποτέλεσμα που ονειρεύεται, και γι’ αυτό η άριστη συνεργασία μαζί του είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορείς να πετύχεις σε ένα γύρισμα.

Για να εδραιώσεις μία επαγγελματική σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, προσπάθησε να ακολουθείς και να εφαρμόζεις πιστά τις οδηγίες που σου δίνει. Μείνε ανοιχτός ή ανοιχτή στις συμβουλές του, προσάρμοσε την υποκριτική σου στις απαιτήσεις του και συζήτησε μαζί του τις σκέψεις ή τις ανησυχίες σου για τον ρόλο.

Και μία extra συμβουλή: επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο post-production, διευκόλυνε τον σκηνοθέτη μένοντας στον ρόλο σου πριν ακόμα ξεκινήσει το γύρισμα και λίγο αφότου ακουστεί το cut!

 

7. Προσαρμόσου στους γρήγορους ρυθμούς του πλατό

Όσο καιρό δουλεύεις στο θέατρο, σίγουρα έχεις βιώσει πολύωρες πρόβες, αναλύσεις χαρακτήρων και αποδόμηση του ρόλου σου με τη βοήθεια των συναδέλφων και του εκάστοτε σκηνοθέτη. Δυστυχώς, αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσεις όταν θα έρθει η ώρα να εργαστείς στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό!

Εδώ, μπορεί να μην υπάρχει καθόλου χρόνος για πρόβες ή ο σκηνοθέτης να μην ξέρει καν το όνομά σου. Οι ρυθμοί είναι ιλιγγιώδεις, το budget τρέχει και όλα πρέπει να γίνουν σε προκαθορισμένο χρόνο. Αν ξέρεις πώς να δουλέψεις με τον ρόλο σου εκτός γυρισμάτων και μπορείς να τον ερμηνεύσεις με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, τότε θα προσαρμοστείς αμέσως στο απαιτητικό αυτό περιβάλλον και θα εκτιμηθούν οι ικανότητές σου ακόμα περισσότερο από τους συνεργάτες σου!

 

Bonus tip: Χαλάρωσε και αφέσου στη στιγμή

Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου, πάντα να θυμάσαι ότι, αν δεν χαλαρώσεις και απολαύσεις τη διαδικασία, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που επιθυμείς. Πριν το γύρισμα, δοκίμασε μερικές ασκήσεις αναπνοής, βρες την ισορροπία σου και ηρέμησε, ώστε το σώμα σου να λυθεί και να απελευθερώσεις τη δύναμη του μυαλού σου. Όσο λιγότερο υπεραναλύεις τις καταστάσεις, τόσο περισσότερο χώρο θα δώσεις στον εαυτό σου για να είναι παρών στο εδώ και το τώρα των γυρισμάτων.


Είσαι έτοιμος ή έτοιμη να λάμψεις μπροστά στην κάμερα; Αν εφαρμόσεις τις συμβουλές του PeopleOnSet, είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα σε θαυμάσουμε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη! 

Και μην ξεχνάς πως η υποκριτική on camera είναι ένα μοναδικό skill που μπορείς να προσθέσεις με ευκολία στο online προφίλ σου! Κάνε τώρα την εγγραφή σου, βρες νέες επαγγελματικές ευκαιρίες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και κάνε το ταλέντο σου να λάμψει όπως ποτέ ξανά!

Looking for a role in your area?

READY TO JOIN?

Become a member today and gain full access to all the powerful tools People on Set has to help bring your career to the next level.