Ακροάσεις ηθοποιών: 4 tips για πετυχημένες οντισιόν
15.05.2023
Ετοιμάζεσαι για την επόμενή σου ακρόαση; Ψάχνεις τρόπους για να αποβάλεις το άγχος σου και να βελτιώσεις τη διαδικασία της προετοιμασίας σου; Τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Το PeopleOnSET έχει δημιουργήσει για σένα έναν πλήρη οδηγό με 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ετοιμάζεσαι σωστά πριν από κάθε οντισιόν για να έχεις τον ρόλο στο… τσεπάκι σου!
Όλοι γνωρίζουμε πόσο αγχωτικές είναι οι ακροάσεις. Η εντατική προετοιμασία, η πίεση της τέλειας απόδοσης του ρόλου και η προσπάθεια εντυπωσιασμού των υπευθύνων παραγωγής είναι λογικό να σου προκαλούν έντονο στρες και συναισθηματική φόρτιση. Ταυτόχρονα, καθώς οι υποψήφιοι είναι πολλοί και οι θέσεις λίγες, οι οντισιόν δημιουργούν μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική συνθήκη που σε πιέζει ακόμα περισσότερο ως ηθοποιό.
Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την αβεβαιότητα του τελικού αποτελέσματος και την ανασφάλεια που σου έχουν καλλιεργήσει τυχόν προηγούμενες αποτυχημένες οντισιόν, είναι λογικό να αισθάνεσαι αγχωμένος ή αγχωμένη κατά τη διεκδίκηση ενός ρόλου.
Όμως, δεν είσαι μόνος ή μόνη σε όλο αυτό. Στον αναλυτικό οδηγό που ακολουθεί, το PeopleOnSET θα σου παρέχει χρήσιμα tips και συμβουλές για να προετοιμάζεσαι σωστά, να αποβάλλεις το άγχος σου και να πηγαίνεις σε κάθε ακρόαση γεμάτος ή γεμάτη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Πιο αναλυτικά, θα μάθεις πώς να:
- διερευνείς σωστά τον ρόλο και την παραγωγή,
- προετοιμάζεις τον μονόλογο ή τη σκηνή σου,
- ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό,
- διατηρείς την ηρεμία και την ψυχραιμία σου,
- διαχειρίζεσαι την κριτική,
- απολαμβάνεις περισσότερο τις οντισιόν σου.
Κάνε εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!
1. Κάνε πρώτα την έρευνά σου
Copyright attribution: Photo by senivpetro on Freepik
Η επαφή σου με τη διαδικασία της ακρόασης ξεκινά πολύ πριν συναντήσεις τον εκάστοτε casting director. Το πρώτο - και ίσως σημαντικότερο - βήμα βρίσκεται στην ολοκληρωμένη διερεύνηση τόσο του ήρωα που θέλεις να υποδυθείς, όσο και της ίδιας της θεατρικής, κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής.
Μάθε πληροφορίες για την παραγωγή
Αρχικά, μελέτησε το script που σου έχει δοθεί από την εταιρεία παραγωγής. Πραγματοποίησε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο και βρες περισσότερα στοιχεία για τον σκηνοθέτη, τον σεναριογράφο ή άλλους δημιουργούς που συμμετέχουν στο project. Μπορείς ακόμα και να χρησιμοποιήσεις πηγές όπως τα social media ή τα προφίλ τους στο PeopleOnSET για να διαβάσεις συνεντεύξεις τους και να δεις αποσπάσματα από προηγούμενες δουλειές τους. Έτσι, θα έχεις μία πιο καθαρή εικόνα για το προσωπικό τους στυλ και το καλλιτεχνικό τους όραμα, ενώ θα είσαι σε θέση να απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα σου απευθύνουν κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
Μελέτησε τον ρόλο σου
Συγχρόνως, πάρε τον χρόνο σου και μάθε όσα πιο πολλά μπορείς για τον χαρακτήρα που καλείσαι να υποδυθείς. Προσπάθησε να κατανοήσεις σε βάθος την προσωπικότητα, τα κίνητρα και τις επιθυμίες του: μακροπρόθεσμα, η διαδικασία αυτή θα αποδειχθεί πολύτιμη, αφού θα μπορείς να ερμηνεύσεις ευκολότερα τον ρόλο σου, αλλά και να αντιληφθείς τις σχέσεις που αναπτύσσει με τους υπόλοιπους ήρωες του έργου.
2. Προετοίμασε το υλικό σου
Copyright attribution: Photo by Ron Lach on Pexels
Η επιλογή του κατάλληλου κειμένου και η σωστή απόδοσή του είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της ακρόασής σου. Ένας εκφραστικός μονόλογος ή μία δυνατή σκηνή μπορεί να αναδείξει το υποκριτικό σου ταλέντο, ενώ η προσέγγιση του με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μπορεί να σε βοηθήσει να τονίσεις τα πλεονεκτήματά σου ως ηθοποιό.
Επίλεξε προσεκτικά το κείμενό σου
Ένας απλός τρόπος για να ξεχωρίσεις και να εντυπωσιάσεις τα μέλη της παραγωγής είναι η παρουσίαση ενός αποσπάσματος από το ίδιο το έργο για το οποίο περνάς την οντισιόν. Εφαρμόζοντας αυτή την ιδέα, όχι μόνο δείχνεις το πραγματικό σου ενδιαφέρον για τον ρόλο, αλλά δημιουργείς μία θετική εντύπωση στον casting director. Έτσι, είναι βέβαιο ότι θα σε θυμάται πολύ πιο εύκολα!
Παράλληλα, καλό είναι να έχεις προετοιμάσει και κάποιους επιπλέον μονολόγους ή σκηνές, ιδανικά λίγο διαφορετικές από την πρώτη σου επιλογή. Η παραπάνω τακτική δείχνει αφενός ότι έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι παραγωγής θέλουν να δουν περισσότερα από σένα, και αφετέρου ότι διαθέτεις εύρος ως ηθοποιός, είσαι ευέλικτος και προσαρμόζεσαι εύκολα στις απαιτήσεις κάθε ρόλου.
Εξασκήσου, εξασκήσου, εξασκήσου
Αφού, λοιπόν, έχεις διαλέξει τι θα παρουσιάσεις, ξεκίνα αμέσως την προετοιμασία σου! Για μεγαλύτερη ευκολία, χώρισε το κείμενο σε ενότητες, δούλεψε κάθε μία ξεχωριστά και έπειτα δοκίμασε να τις δέσεις όλες μαζί σε σε μία ερμηνεία. Κάνε εξάσκηση μπροστά σε έναν καθρέφτη για να βλέπεις τις εκφράσεις σου ή βιντεοσκόπησε τον εαυτό σου, έτσι ώστε να μπορέσεις αργότερα να παρακολουθήσεις το υλικό και να καταγράψεις τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση.
Επιπλέον, ζήτησε από έναν συνεργάτη σου ή τους φίλους σου να σε βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των προβών σου. Μπορείτε να διαβάσετε μαζί τις ατάκες σου, να υποδυθούν τους άλλους ρόλους του έργου ή απλώς να σε παρακολουθήσουν ως κοινό. Έτσι, θα εξοικειωθείς πιο γρήγορα με την ιδέα της παρουσίας άλλων ατόμων κατά τη διάρκεια της ακρόασής σου και θα μπορείς πιο εύκολα να ξεπεράσεις τυχόν ντροπές ή ανασφάλειες.
Κάνε εγγραφή στο PeopleOnSET, δημιούργησε το επαγγελματικό σου προφίλ και ξεκίνησε τη συνεργασία σου με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής!
3. Διαχειρίσου το άγχος σου
Copyright attribution: Photo by Katerina May on Unsplash
Διαβάζοντας τον παραπάνω τίτλο, είμαστε σίγουροι για αυτό που σκέφτεσαι: “εύκολο να το λες, δύσκολο να το εφαρμόσεις!”. Κι όμως, με τις σωστές πρακτικές και την επανάληψή τους, η διαχείριση του άγχους είναι πράγματι εφικτή. Ίσως να μην εξαφανίζεται ποτέ εντελώς, ωστόσο μπορείς να το μετριάσεις σε ένα λειτουργικό επίπεδο και να το χρησιμοποιείς προς όφελός σου.
Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης
Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ένας απλός τρόπος για να μειώνεις τα επίπεδα του άγχους σου όποτε νιώθεις ότι αυτό σε κυριεύει. Ως ηθοποιός, γνωρίζεις τη σημασία της διαφραγματικής αναπνοής για την απόδοσή σου, και συνεπώς κατανοείς πώς μπορεί να σε βοηθήσει σε στιγμές έντασης. Πάρε μία βαθιά ανάσα, κράτησέ την για μερικά δευτερόλεπτα, άφησέ την και επανάλαβε τη διαδικασία, μέχρι να αισθανθείς ότι οι σφυγμοί σου πέφτουν και ανακτάς την κυριαρχία του εαυτού σου. Εάν θέλεις να πας τις ασκήσεις αναπνοής σου ένα βήμα παραπάνω, μπορείς να δοκιμάσεις πρακτικές όπως mindfulness, διαλογισμό ή yoga.
Άλλη μία επιτυχημένη τεχνική είναι ο οραματισμός, δηλαδή το να φαντάζεσαι την επιτυχημένη έκβαση της οντισιόν σου. Η δημιουργία νοερών εικόνων αποτελεί μία αποτελεσματική πρακτική της ψυχολογίας, η οποία στοχεύει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και την καλλιέργεια μίας θετικής αντιμετώπισης απέναντι στα πράγματα. Στη δική σου περίπτωση, φαντάσου τον εαυτό σου να δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία, να κερδίζει τις εντυπώσεις των υπευθύνων παραγωγής και να αγγίζει την επιτυχία κερδίζοντας τον πολυπόθητο ρόλο!
Φρόντισε τον εαυτό σου πριν την οντισιόν
Πέρα από την καθημερινή εφαρμογή των τεχνικών διαχείρισης άγχους, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις σωστά τον εαυτό σου την ημέρα πριν από την ακρόαση. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορείς να διοχετεύσεις όλη σου την ενέργεια στην ερμηνεία σου, χωρίς να αγχώνεσαι για τίποτα άλλο.
Την προηγούμενη ημέρα, χάρισε στον οργανισμό σου όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται μέσα από υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα. Ενυδατώσου πίνοντας μπόλικο νερό και κοιμήσου τουλάχιστον 8 ώρες. Το πρωί που θα ξυπνήσεις, θυμήσου να κάνεις το ζέσταμά σου, να ντυθείς κατάλληλα και να φτάσεις νωρίς στον χώρο της οντισιόν, έτσι ώστε να έχεις χρόνο να προσαρμοστείς στις εκάστοτε συνθήκες. Πάντα να έχεις στο νου σου ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι αγχωμένος ή αγχωμένη, συνεπώς προσπάθησε να εστιάσεις την προσοχή σου στο παρόν και στον στόχο σου.
4. Απόλαυσε τη διαδικασία
Copyright attribution: Photo by Andrea Piacquadio on Pexels
Όπως και να πάει η ακρόασή σου, σίγουρα θα κερδίσεις πολλά για την καριέρα σου και την προσωπική σου ανάπτυξη. Λαμβάνοντας feedback από τον υπεύθυνο παραγωγής, μπορείς να βελτιώσεις τις υποκριτικές σου τεχνικές, να εξελιχθείς περισσότερο και να επιστρέψεις ακόμα πιο προετοιμασμένος ή προετοιμασμένη την επόμενη φορά. Όμως, μην πέσεις στην παγίδα της στείρας υιοθέτησης οποιασδήποτε συμβουλής: προσπάθησε να την επεξεργαστείς και να την κατακτήσεις, παραμένοντας πιστός ή πιστή στον εαυτό σου.
Δέξου την κριτική
Το feedback είναι ο τρόπος των casting directors για να σου προσφέρουν μία σύντομη αξιολόγηση της ερμηνείας σου. Μπορεί να είναι θετικό, αρνητικό ή ένας συνδυασμός και των δύο, ενώ στόχο έχει να κατανοήσεις πόσο κοντά είναι η δική σου απόδοση σε αυτό που ψάχνουν για την παραγωγή τους.
Σίγουρα είναι εύκολο να δεχτείς την θετική κριτική, τι συμβαίνει όμως αν σου πουν κάτι αρνητικό; Το μυστικό είναι να μην το πάρεις προσωπικά, αφού δεν στοχεύει σε εσένα ως άτομο αλλά στην απόδοσή σου εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Προσπάθησε να αντιληφθείς την κριτική ως εποικοδομητική, δηλαδή ως ένα εργαλείο βελτίωσης των σημείων που επισημάνθηκαν ως προβληματικά. Η διατήρηση μίας τέτοιας ανοιχτής στάσης μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελός σου για να χτίσεις την ανθεκτικότητά σου και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου ως καλλιτέχνη.
Να είσαι ο εαυτός σου
Οι υποδείξεις των μελών της παραγωγής είναι όντως χρήσιμες. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά θέλουν να δουν είναι τον αληθινό σου εαυτό, τη λάμψη της προσωπικότητάς σου και τη μοναδικότητα του χαρακτήρα σου. Χωρίς τα στοιχεία αυτά, οι ερμηνείες σου θα είναι κενές και θα γίνει αντιληπτή από τους casting directors η προσπάθειά σου να γίνεις κάτι που δεν είσαι μόνο και μόνο για να τους ικανοποιήσεις.
Επομένως, αν είσαι ειλικρινής, θα καταφέρεις να δείξεις τις καλύτερες πτυχές του εαυτού σου, θα φέρεις τον ρόλο πιο κοντά στον πραγματικό σου εαυτό και θα απολαύσεις στο έπακρο κάθε στιγμή της ακρόασης!
Έχοντας, λοιπόν, φτάσει στο τέλος του οδηγού μας, πλέον γνωρίζεις ποια είναι τα μυστικά μιας επιτυχημένης ακρόασης. Με σωστή έρευνα, προσεκτική επιλογή κειμένου, συνεχή εξάσκηση, ηρεμία, διαχείριση της κριτικής και αυθεντικότητα, μπορείς να τελειοποιήσεις τη διαδικασία της προετοιμασίας σου και να κλέψεις τις εντυπώσεις στην επόμενή σου οντισιόν. Αν θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερες συμβουλές, έξυπνα tips και ιδέες για να απογειώσεις την καριέρα σου ως ηθοποιός, διάβασε περισσότερα άρθρα στο blog του PeopleOnSET!
READ PREVIOUS
9+1 έξυπνοι τρόποι για να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως ηθοποιός
30.04.2023
RELATED
LATEST
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής
12.10.2024